Ashley North heeft met zo'n 180 andere leden het eigen GroenLinks partijbestuur voor de rechter gedaagd. (Foto: Chris de Waard)

GroenLinks-leden dagen partijbestuur voor de rechter

Een referendum over de Europese fractie waarin de gekozen GroenLinks-kandidaten terecht moeten komen, is de inzet van een rechtszaak die de Leidse wethouder Ashley North samen met een groep gelijkgestemde leden heeft aangespannen tegen het eigen partijbestuur. Het kort geding dient komende donderdag.

Het is de bedoeling dat GroenLinks en de PvdA later dit jaar met een gezamenlijke lijst aan de Europese verkiezingen meedoen. De gekozen kandidaten worden vervolgens verdeeld over de Europese fracties van de Groenen en de Sociaaldemocraten. Althans, dat is de bedoeling van de twee partijen die zo bepaalde posities in Europa veilig willen stellen.

Bij GroenLinks wil een deel van de leden, onder aanvoering van de Leidse wethouder Ashley North, intern het debat voeren over de fractie waarin de gekozen GroenLinks-kandidaten terechtkomen. North had daarom drie maanden geleden samen met 181 andere leden een aanvraag ingediend voor een intern referendum over die vraag. “Het bestuur heeft dat niet verspreid onder de leden, terwijl het reglement van GroenLinks dat wel voorschrijft”, vertelt North, die de hele kwestie het liefst binnenskamers had willen afhandelen.

De Leidse wethouder Ashley North wil een discussie binnen GroenLinks over de fractie waarin de gekozen GroenLinks-kandidaten bij de Europese Verkiezingen terecht moeten komen. Zelf pleit hij ervoor dat ze zich allemaal aansluiten bij de Groenen.

North en zijn medestanders vinden dus dat binnen de partij onvoldoende mogelijkheid is geweest om het debat hierover te voeren. Een referendumvraag over bij welke politieke familie GroenLinks binnen Europa hoort, moest het antwoord op die vragen opleveren. Pas toen bleek dat het bestuur niets deed met die aanvraag, besloot de groep leden naar de rechter te stappen. “Maar hopelijk komen we er voor de zitting nog met elkaar uit”, zegt North. “Dat zou helemaal mooi zijn. Maar de leden moeten zich over die vraag uit kunnen spreken. Dit conflict raakt ook de interne partijdemocratie.”

North is overigens voor de samenwerking met de PvdA. “Die juich ik toe. Lokaal werken GroenLinks en de PvdA ongelooflijk goed samen, landelijk ook. Maar in Europa behoren GroenLinks en de PvdA tot verschillende fracties. GroenLinks bij de Groenen en de PvdA bij de sociaaldemocraten. En binnen die grote Europese families verschillen die fracties op veel punten. “En dat zijn ook best fundamentele punten, zoals klimaat, landbouw en migratie.”

Leiden Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×