Impressie van de nieuwe woonwijk op de LOI-locatie.

Leiderdorp wil honderden woningen op LOI-locatie

De gemeenteraad in Leiderdorp buigt zich komende maandag over de Nota van Uitgangspunten voor de LOI-locatie bij de Leidsedreef. Daar is een nieuwe woonwijk met honderden woningen gepland en de raad ziet daar wel wat in, zo bleek afgelopen maandag tijdens het politieke debat. Er komt dus naar alle waarschijnlijkheid wel groen licht voor de plannen.

Wethouder Gebke van Gaal vertelt wat er zoal op het woningbouwprogramma staat. “Er komen 285 tot 310 woningen. Daarvan wordt 35 procent sociale huur, 30 procent middenhuur en koop en 35 procent vrije sector. Dat zijn hele bijzonder aantallen, ook voor Leiderdorp. Het is een tijd geleden dat we zoveel woningen hebben voorgesteld.”

Maandag moet de raad beslissen over de uitgangspunten van het plan. Die gaan over zaken als bouwhoogtes, de binnenplaats, duurzaamheid en parkeren. Als de raad akkoord gaat, kan het plan naar de volgende fase. “Dat is een overeenkomst met de ontwikkelaar over kosten, mobiliteit et cetera. Daarna komt er een bestemmingsplan. We hebben het nu alleen nog over de kaders.”

Wethouder Van Gaal over de nieuwe woonwijk op de LOI-locatie.

Hoogbouw
In het plan staat dat hoogbouw tot vijftig meter is toegestaan. Dat ziet de Leiderdorpse VVD echter niet zitten. Burgerraadslid Gert-Jan de Jong van die partij benadrukte dat de maximumhoogte op 46 meter ligt. D66-raadslid Hester Barendse vindt dat de hoogbouwvisie ook echt een visie is en geen harde grens. De VVD blijft van mening dat een breed gedragen stuk als de hoogbouwvisie ook als zodanig moet worden gerespecteerd en betreurt dat het op deze manier wordt weggezet.

Roeland Schmidt van de PvdA-GroenLinks Leiderdorp pleitte in de discussie voor wat meer ontspanning. “Kennelijk worden nota’s als een betonnen kader worden gehanteerd. Een beetje relaxed omgaan met de benadering uit de visie mag van hem wel. Net als andere partijen interpreteert ook fractievoorzitter Arie Janssen van de ChristenUnie-SGP de visie als richtlijn. Hij benadrukte dat er in Leiderdorp een grote behoefte is aan woningen en dat hier ruimte is voor extra woningen waardoor meer mensen een plek kunnen vinden in Leiderdorp.

Nieuwbouw
Onderwijsinstelling LOI aan de Leidsedreef vertrekt uit Leiderdorp. De eigenaar wil op de locatie woningen bouwen met ook ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid. De grootte van de woningen varieert tussen de 55 en 12o vierkante meter. Naast woningen wordt ook bijna 4.000 vierkante meter aan werkruimtes gerealiseerd op de begane grond van de gebouwen.

Het plan bestaat uit acht bouwblokken rond een verhoogde binnentuin. De drie noordelijke bouwblokken, parallel aan de Oude Spoorbaan, worden negen bouwlagen hoog met een hoogteaccent van maximaal vijftien bouwlagen oftewel maximaal vijftig meter. De overige bouwblokken krijgen een maximale hoogte van zes bouwlagen. Aan de Leidsedreef worden maximaal vijftig bezoekersparkeerplaatsen toegevoegd. Bewoners parkeren uit het zicht in een parkeergarage onder de binnentuin.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×