Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat zes commando’s sneuvelden. (Video: Brigit Disseldorp/ Foto's: Patrick Kop)

Herdenking gesneuvelde Franse commando’s bij Wassenaarse Slag

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor de zes gesneuvelde commando’s onder bevel van Kapitein Trépel vond afgelopen dinsdag plaats bij de Wassenaarse Slag. De gemeente Wassenaar heeft de herdenking georganiseerd, in samenwerking met de Franse ambassade en de Commandovereniging Zuid-Holland (COV-ZH).

De bijeenkomst werd bijgewoond door (oud-)militairen, Franse en Nederlandse organisaties en andere belangstellenden.

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat de zes commando’s sneuvelden voor onze vrijheid, in de nacht van 27 op 28 februari 1944, aan de Wassenaarse Slag. De eerste herdenking vond plaats in 1985, toen werd op 3 mei het oorlogsmonument onthuld door de toenmalige minister van Defensie en de Franse ambassadeur. Deze commando-actie was tevens de aanleiding voor het plaatsen van het monument voor het commando Trépel aan de Wassenaarse Slag.

Kapitein Charles Trépel en René Guy rusten nu naast elkaar op het Franse militaire ereveld in Kapelle in Zeeland. De lichamen van Roger Cabanela, Fernand Devillers, Jean Hagnere en Jacquelin Rivere zijn in 1949 naar Frankrijk gerepatrieerd.

Herdenking
Samen met de Franse ambassade en de Commandovereniging Zuid-Holland heeft de gemeente Wassenaar de herdenking georganiseerd. Naast burgemeester Leendert de Lange en de Franse ambassadeur waren ook de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevych en de burgemeester van de gemeente Kapelle aanwezig.

Na de openingstoespraak van de burgemeester volgden nog herdenkingswoorden van de heer André Trépel (zoon van kapitein Trépel), Rob Mes (oud-voorzitter COV-ZH) en ambassadeur van Frankrijk, François Alabrun. De Franse ambassadeur benoemde het belang van de samenwerking met Nederland in zijn toespraak.

De burgemeester refereerde in zijn speech aan de oorlog in Oekraïne en hoe belangrijk vrijheid is, vooral vandaag de dag. “Het is bijzonder dat naast de Franse ambassadeur ook de Oekraïense ambassadeur aanwezig was. Charles Trépel is geboren in de stad Odessa. Vrijheid en leven zonder oorlog is nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom is het zo belangrijk dat wij blijven herdenken en dit doorgeven aan de jongeren. Om mee te geven wat er toen is gebeurd en dit te plaatsen in deze tijd. Laten we blijven beseffen hoe onvoorstelbaar waardevol die vrijheid is en altijd zal zijn, zodat het offer van Charles Trépel en zijn vijf kameraden niet voor niets is geweest.”

  • Vlnr: André Trépel, de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevych, burgemeester Leendert de Lange en de Franse ambassadeur François Alabrune. (Foto: Patrick Kop)
    Vlnr: André Trépel, de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevych, burgemeester Leendert de Lange en de Franse ambassadeur François Alabrune. (Foto: Patrick Kop)
  • Gelegde bloemenkransen bij het monument. (Foto: Patrick Kop)
    Gelegde bloemenkransen bij het monument. (Foto: Patrick Kop)
  • André Trépel legt met burgemeester Leendert de Lange de eerste krans bij het monument. (Foto: Patrick Kop)
    André Trépel legt met burgemeester Leendert de Lange de eerste krans bij het monument. (Foto: Patrick Kop)
Maatschappij Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×