Leiderdorps Kamerkoor voert Ein deutsches Requiem van Brahms uit. (Foto: Leiderdorps Kamerkoor)

Leiderdorps Kamerkoor biedt troost met klassieker van Brahms

Het is één van die stukken die door veel koren worden uitgevoerd: ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms. Toch blijven zangers en publiek er telkens weer van genieten. Dit keer voert het Leiderdorps Kamerkoor het requiem uit. Op zaterdag 2 maart in de Vredeskerk in Leiden en op vrijdag 8 maart in de Pieterskerk in Utrecht. In Sleutelstad Cultuur vertellen koorleden Adri Mulder en Femke Bergvelt over de naderende concerten.

Het Leiderdorpse koor oefende, onder leiding van Griekse dirigente Angeliki Ploka, slechts twee maanden aan het stuk. “Maar dat kan omdat we het al vaker hebben uitgevoerd,” legt Mulder uit. Veel leden kennen het stuk daardoor al. “Toch weet onze dirigente haar eigen visie mee te geven aan de zangers van het koor, en ook aan de projecteden die voor deze gelegenheid meezingen”, vertelt hij.

Bewerking
Het Leiderdorps Kamerkoor voert de Londoner Fassung uit: een bewerking die Brahms zelf maakte waarin het koor begeleid wordt door piano vierhandig: twee pianisten zitten dan naast elkaar achter één piano. “In deze versie draagt het koor de muziek nog meer dan wanneer het wordt begeleid door een orkest,” vertelt Bergvelt. “Alles wat anders door het orkest wordt aangevuld moet door het koor worden gedragen.”

Troost
In tegenstelling tot de liturgische dodenmis is het requiem van Brahms gericht op troost aan de nabestaanden. “De Latijnse mis gaat vooral over de rust voor de overledenen. Maar Brahms’ stuk is bedoeld om troost te bieden aan hen die achterblijven. En dat in door het publiek verstaanbare taal: Brahms stelde de tekst samen met stukken uit de Duitstalige Lutherse Bijbel”, legt Mulder uit. Bergvelt vult aan: “Er zitten stukken in die regelrecht je hart beroeren. Er gaat zo’n troost van uit! Ik raak bij sommige passages tijdens het zingen zelf ook ontroerd, zo mooi is het.”

Wie het concert in Leiden miste kan op vrijdag 8 maart in de herkansing in Utrecht. Maar ook na Ein deutsches Requiem zal het Leiderdorps Kamerkoor weer mooie programma’s bieden. Het koor verzorgt meerdere concerten per jaar. Het volgende concert zal weer in kamerkoor-bezetting zijn, dus als koor van kleinere omvang. Daarvoor heeft het koor een aantal vacatures voor ervaren koorzangers.


Adri Mulder en Femke Bergvelt vertellen over de naderende concerten.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×