ZZ Leiden wint van Spirou Basket Charleroi. (Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden opent Elite Gold met winst

Zorg en Zekerheid Leiden is de Elite Gold met winst begonnen. Spirou Basket Charleroi, met in de ploeg David Collins en Erikas Venskus, wist de Leidse formatie in het eerste kwart nog goed te volgen (11-10), maar raakte daarna al snel het spoor bijster. De Leidse verdediging was mede verantwoordelijk voor het lage schotpercentage van de Belgen: 25 procent. Via een ruststand van 33-21 boekte Zorg en Zekerheid Leiden een fraaie 70-45 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden was de eerste ploeg die via Tajion Jones een score in deze wedstrijd liet aantekenen. Spirou Basket Charleroi sloeg echter meteen terug met een 0-6 run, waarin Marlon Makwa vier punten noteerde. Pas na vier minuten viel de tweede Leidse score. Beide ploegen bleven moeite houden met scoren.

In het tweede kwart was het aanvankelijk van hetzelfde laken een pak. Lage schotpercentages en geen van beide ploegen zag kans om uit te lopen. Totdat Zorg en Zekerheid Leiden bij 14-15 een 9-0 run plaatste, met onder meer vijf punten op rij van Brock Gardner.

Na de pauze leek Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd snel te willen beslissen. Luuk van Bree en Ververs, beiden geplaagd door foutenlast in de eerste helft, begonnen zich nadrukkelijker met de aanvalsopzet te bemoeien. Binnen anderhalve minuut was het verschil al opgevoerd naar 17 punten: 39-22. Daarmee was het echter nog niet gedaan.

De Leidse supporters hielden hun adem in, maar werden in het vierde kwart weer gerustgesteld toen Jones in de ploeg terugkeerde. Van een wedstrijd was toen al lang geen sprake meer. Met een driepunter bepaalde Van Bree de eindstand op 70-45. Voor het eerst in drie jaar opende Zorg en Zekerheid Leiden de cross-border fase met een overwinning.