Niet alleen informeren, maar minimaal raadplegen van betrokkenen is voortaan het devies bij participatie. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente Leiden gaat beter samenwerken met de stad (en nu echt)

De afgelopen jaren was er veel kritiek op de manier waarop de gemeente Leiden inwoners betrok bij allerlei projecten. Dat leidde er in 2020 zelfs toe dat wijkverenigingen in de binnenstad niet meer met de gemeente wilde praten. Tegenwoordig gaat het al een stuk beter zegt wethouder Abdelhaq Jermoumi die participatie in zijn portefeuille heeft.

Een set nieuwe regels moet ervoor zorgen dat de samenwerking in de stad in de toekomst beter van de grond komt. Dat is ook precies de naam die de set spelregels meekreeg. In ‘Samenwerken in de Stad‘ staan de spelregels veel duidelijker opgeschreven, denkt Jermoumi. “We hebben nu betere handvatten voor iedereen. Dat betekent niet dat we het voortaan altijd  met elkaar eens zullen zijn, maar wel dat al in het voortraject van een project voor iedereen duidelijker is waarover mee kan worden gesproken.”

Wethouder Abdelhaq Jermoumi (Participatie) is vol goede moed dat de nieuwe set regels gaan zorgen voor betere samenwerking bij projecten in de stad.

Jongeren
Jermoumi benadrukt dat het niet alleen gaat om inspraak bij ruimtelijke projecten zoals nieuwbouw. “Ook bij zaken die jongeren aangaan, of bijvoorbeeld bij armoedebeleid is het belangrijk om de belangen goed te wegen.” Het betrekken van jongeren blijft overigens lastig voor de gemeente. “Maar het moet wel. We hebben nu een speciale toolbox opgenomen in de richtlijnen waarin tips staan voor onze ambtenaren, maar ook voor organisaties in de stad, om jongeren te bereiken.”

Bij het opstellen van de notitie ‘Samenwerken in de Stad’ is ook specifiek input opgehaald bij ‘internationals’. Deze groep groeit en wil ook betrokken zijn bij ontwikkelingen in de stad. “We zullen ons ook steeds meer moeten richten op tweetalige communicatie. Dat gebeurt ook al. Bijvoorbeeld bij het stadsgesprek over racisme dat later deze maand wordt georganiseerd, kan ook in het Engels meegedaan worden.”

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×