Anton Dalhuijsen.

Swift maakt zich op voor Joop Zoetemelk Classic: 'De echte prijs is de foto met Joop'

Sportieve en recreatieve fietsers verzamelen zich zaterdag 16 maart weer bij het clubhuis van de Leidse wielervereniging Swift. Daar vertrekt op die dag de jaarlijkse Joop Zoetemelk Classic, een gezellige toertocht door het Groene Hart. Organisator Anton Dalhuijsen heeft er heel veel zin in. “Het is altijd ontzettend gezellig. En iedereen kan meedoen: als je naar de bakker kunt fietsen, kun je ook de Joop Zoetemelk Classic fietsen.”

De Joop Zoetemelk Classic is een toertocht op de openbare weg. “Het is geen wedstrijd, dus het gaat niet om de snelheid”, licht Dalhuijsen toe. “Het is ook gewoon op de openbare weg, dus iedereen moet zich aan de verkeersregels houden.”

Sleutelstad Sport-presentator Cor van der Velden in gesprek met Anton Dalhuijsen.

Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden. “De grootste sportievelingen kiezen voor de 150 kilometer, terwijl een groep vriendinnen van 75+ misschien eerder voor de 50 kilometer zal kiezen”, weet Dalhuijsen van eerdere edities. De andere afstanden zijn 100 en 75 kilometer.

Oude Snoek
Start en finish zijn bij het clubhuis van Swift in Leiden en daar is ook de naamgever van de Classic aanwezig. “Joop Zoetemelk fietste vroeger altijd zelf mee, maar sinds zijn ongeluk in 2020 heeft hij te veel last van zijn arm”, legt Dalhuijsen uit. “Maar hij is aanwezig bij de start en de finish en je kunt altijd met hem op de foto.”

De winnaar van de Tour de France van 1980, die ook onder meer de Ronde van Spanje, de Waalse Pijl, drie keer Parijs-Nice en de Amstel Gold Race won en in 1985 wereldkampioen op de weg werd, heeft dit jaar nog een andere taak. “We hebben een Citroën DS geregeld, zo’n mooie oude Snoek, en daarmee rijden we Joop naar een uitdeelpost bij het zwembad in Nieuwveen”, vertelt Dalhuijsen. “De fietsers kunnen daar wat te eten en te drinken halen, en Joop is daar dus ook bij.”

Gemoedelijkheid
Al met al is de Joop Zoetemelk Classic vooral een heel gezellig evenement. “Het woord van de dag is gemoedelijkheid”, vertelt Dalhuijsen glunderend. “Eigenlijk net als het karakter van Joop: geen show, geen onzin. We gaan gewoon gezellig samen fietsen en na afloop nog wat eten en drinken.”

Inschrijven voor de Joop Zoetemelk Classic kan nog tot en met zondag 10 maart via de website van het evenement. Het kost 15 euro en dan mag je niet alleen meefietsen, maar krijg je ook onderweg eten en drinken en een consumptiebon voor het clubhuis van Swift om na afloop nog na te genieten. “We zijn goedkoper dan andere toertochten”, weet Dalhuijsen. “Maar de echte prijs is natuurlijk dat je met Joop op de foto kunt.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×