De totslaafgemaakten werden soms wekenlang aan elkaar geketend opgesloten in dit soort kerkers. (Foto: Chris de Waard)

Lezing over West-Afrikaanse volksverhalen in Keti Koti Verhalenhuis

Al eeuwenlang worden in West-Afrika verhalen verteld van de slimme spin Anansi; de zoon van moeder aarde. De term wordt tegenwoordig veelal gebruikt om kinderverhalen aan te duiden, maar het zijn beslist geen verhaaltjes voor bij het slapen gaan. zaterdagmiddag houdt schrijver Ted Polet een lezing over zijn boek Anansi en de oorsprong van die verhalen.

Zo verhaalt de schrijver uit Oegstgeest in het gelijknamige boek over Efua. Een jong meisje dat in Ghana wordt geroofd en verkocht op de slavenmarkt van Elmina. Daar was destijds, vanaf 1639,  het hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie in West-Afrika.

Kerkers
In de kerkers van wat nu een museum is, hangt nog steeds de geur van wat zich daar heeft afgespeeld. In de kerkers werden totslaafgemaakten opgesloten tot een slavenschip aankwam om ze naar Suriname te brengen. In een ruimte van tachtig vierkante meter werden zomaar honderd tot honderdvijftig mannen aan elkaar geketend opgesloten. Zonder sanitair en dat soms wekenlang.

Schrijver Ted Polet vertelt over zijn boek en de lezing die hij zaterdagmiddag gaat houden in het Keti Koti Verhalenhuis.

‘Anansi’ gaat over de verschrikkingen van de slavenhandel en de Surinaamse plantages, over Caribische piraten, orkanen en de ontberingen van de zeevaart in lang vervlogen tijden. Het boek is vooral ook het verhaal van twee jonge mensen, de een zwart en de ander wit, die elkaar niet willen loslaten in weerwil van wrede vervolging.

De lezing is zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur in het Keti Koti Verhalenhuis aan de Raamsteeg 2/a in Leiden. Polet is daar uitgenodigd door de Stichting Songs of Freedom die naast de lezing ook zorgt voor een omlijstend programma met zang van Omone. Een veelzijdige zangeres met een krachtige stem en geluid die zingt over vrijheid en liefde. De bijeenkomst duurt tot 19.30 uur.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×