Moestuintjes in de Merenwijk als voorbeeld van een bewonersinitiatief. (Foto: Joris Ebben)

Nieuwe subsidieronde moet Leidse circulaire economie impuls geven

Bewoners, bewonersorganisaties, bedrijven en instellingen kunnen ook dit jaar en in 2025 subsidie krijgen voor goede ideeën op het gebied van de circulaire economie. De gemeente heeft daarvoor 180.000 euro beschikbaar die in twee jaarlijkse rondes wordt verdeeld.

Initiatieven die in aanmerking komen voor een bijdrage uit de ‘subsidieregeling Circulair Herwaarderen’ moeten gericht zijn op het hergebruiken van reststromen voor nieuwe producten, het voorkomen van afval of bijdragen aan de bewustwording en gedragsverandering van Leidse inwoners, bedrijven en bezoekers.

Wethouder Yvonne van Delft vertelt over de nieuwe regeling die in juni wordt opengesteld.

Bewoners
De afgelopen jaren kende Leiden ook al een vergelijkbare regeling. Die was toen alleen voor bedrijven en organisaties. Nu komen ook bewonersinitiatieven in aanmerking voor een geldelijke bijdrage. “Door deze aanpassing krijgen ook de wat kleinere initiatieven van bewoners een kans”, zegt Van Delft. Als voorbeeld van zo’n particulier initiatief noemt ze de moestuin die vorig jaar is aangelegd bij winkelcentrum De Kopermolen.

Maandag 11 maart begint de landelijke week van de Circulaire Economie. Ook Leiden doet daar aan mee. Op de website Ga Goed staat niet alleen veel informatie, maar kunnen mensen ook inspiratie opdoen over circulaire economie. Ook is er een Leids programma met verschillende workshops en andere activiteiten tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Twee rondes
Anders dan in de vorige regeling is er nu per jaar één mogelijkheid om subsidie aan te vragen. De beschikbare 180.000 euro wordt gelijk verdeeld over 2024 en 2025. Voor bewonersorganisaties is er per ronde 15.000 euro beschikbaar. Een initiatiefnemer kan maximaal 5.000 euro aanvragen. Ondernemers(verenigingen) en maatschappelijke organisaties kunnen maximaal 20.000 euro aanvragen voor een initiatief. Voor hen is in totaal 75.000 euro per ronde beschikbaar.

Beoordelingscommissies
Voor de bewonersinitiatieven en ondernemersinitiatieven zijn twee aparte commissies aangesteld die passen bij de doelgroepen. De aanvragen worden door deze onafhankelijke commissies beoordeeld.

Helpen
Aanvragen kan pas vanaf 1 juni via de gemeentelijke website, maar initiatiefnemers kunnen nu al bij de gemeente terecht met vragen, maar ook voor ondersteuning. “We gaan mensen dan helpen om een goede aanvraag in te dienen”, zegt Van Delft. Iedereen kan daarvoor contact opnemen via subsidie@leiden.nl.  Initiatieven voor de eerste subsidieronde kunnen vanaf 1 juni tot 25 september 2024 worden ingediend. En voor de tweede subsidieronde vanaf 1 juni tot 25 september 2025.

Duurzaamheid Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×