Buurtbewoners van de Timorstraat tijdens de Landelijke Opschoondag van 2023. (Foto: Ingezonden)

Freek Vonk roept scholen en bso's op: Doe mee aan Opschoondag

Tienduizenden jongeren doen op woensdag 20 maart als ‘Supporter van Schoon’ mee aan de Scholendag van de Landelijke Opschoondag door hun schoolomgeving zwerfafvalvrij te maken. Dit is een speciale dag voor scholen en bso’s in aanloop naar de Landelijke Opschoondag op 23 maart die als doel heeft jonge kinderen bewust te maken van het zwerfafvalprobleem en hen te leren afval op de juiste manier weg te gooien. De bekende tv-bioloog Freek Vonk, verbonden aan Naturalis in Leiden, roept jongeren uit Nederland op om mee te doen.

Gewapend met vuilniszakken, prikstokken en handschoenen gaan leerlingen eropuit om zwerfafval uit de omgeving op te ruimen. Vonk benadrukt dat zwerfafval niet alleen gevaarlijk is voor mensen, maar ook voor dieren: “Zwerfafval komt overal terecht, in parken, bossen, rivieren en zo ook in zee. De kleurige stukjes plastic zien er voor dieren onweerstaanbaar uit, maar als ze het per ongeluk opeten, worden ze er doodziek van. Daarnaast kan zwerfafval de dieren verwonden als ze erin verstrikt raken.”

Hij benadrukt verder hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid afval wordt gereduceerd. “Door met elkaar te praten over de manieren waarop jijzelf voor minder afval kunt zorgen.” Hij noemt het belangrijk dat leerlingen hun mouwen opstropen en de rommel rond hun school opruimen. “Want jong geleerd is oud gedaan.”

Supporter
Voorzitter Hester Klein Lankhorst van Verpact benoemt ook de cruciale rol van kinderen bij het tegengaan van zwerfafval: “Zij zijn de toekomst en daarom is het belangrijk dat we hen leren om goed met afval om te gaan. Alleen zo kunnen we ons doel voor een honderd procent zwerfafvalvrij Nederland behalen. Ik ben ervan overtuigd dat in iedereen een Supporter van Schoon zit.”

De Landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door ‘Supporter van Schoon‘, een initiatief van Verpact. Die organisatie zorgt ervoor dat verpakkingen op een slimme en efficiënte manier worden ingezameld en gerecycled. De Landelijke Opschoondag vindt dit jaar voor de 22e keer plaats. Voor meer informatie en aanmelden kunnen scholen op de ‘ja, ik doe mee’-button klikken.

Duurzaamheid Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×