250 tot 300 mensen liepen zaterdagnacht mee in protestmars in Leidse binnenstad. (Foto's: Emile van Aelst)

Honderden mensen bij protestmars in Leidse binnenstad: de straat is van iedereen

“Ik ben niet bang, maar wel altijd alert”, zegt een van de deelnemers zaterdagnacht als de stoet door de Breestraat loopt. “Ik heb altijd een koptelefoon op om contact te vermijden.” Een ander reageert niet als ze wordt nageroepen, maar kijkt naar beneden en loopt snel door. De straat hoort van iedereen te zijn, maar de ervaringen zijn vaak anders.

Een week geleden kwam het bericht naar buiten dat de politie in Leiden veel meldingen had gekregen van aanrandingen  en zelfs van een verkrachting. Voor Gwen Peroti van de Leidse TOP50 was het aanleiding een protestbijeenkomst te organiseren. Ze opende zaterdagnacht met een gedicht van Babs Gons, dichter des vaderlands dat vertelt hoe vrouwen over straat gaan, altijd op hun hoede: ‘Als je niet in haar schoenen hebt gelopen’.

Na afloop is Peroti tevreden. “De straat is van iedereen en je ziet iedereen is er. We hebben onderweg mooie ontmoetingen en gesprekken gehad. Soms werden er harde noten gekraakt. De gemeente Leiden is bezig met veiligheid en dat is goed, maar we blijven dit wel in de gaten houden.”

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×