De HSL-studenten moeten na de zomer het hogere tarief gaan betalen bij het Universitair Sportcentrum. (Foto: Chris de Waard)

Zorgen over sportmogelijkheden voor studenten Hogeschool Leiden

Politieke partij Studenten Voor Leiden (SVL) wil van het Leidse stadsbestuur weten wat de impact is voor studenten van de Hogeschool Leiden nu het bestuur van hun onderwijsinstelling de samenwerking heeft opgezegd met het Universitair Sportcentrum.

De HSL-studenten moeten na de zomer het reguliere, hogere, tarief gaan betalen om gebruik te kunnen maken van de sportvoorziening van de Universiteit Leiden. Dat tarief ligt al gauw honderen euro’s per jaar hoger dan het gereduceerde studententarief. “Dit zorgt ervoor dat meer dan 14.000 studenten de toegang wordt ontzegd tot de sportfaciliteiten van het USC”, schrijft SVL-raadslid Elianne Wijnands in een serie vragen aan het Leidse college van burgemeester en wethouders.

Een woordvoerder van de Hogeschool Leiden gaf eerder deze week als reden dat er te weinig studenten gebruik zouden maken van het USC. De 150.000 euro die de hogeschool jaarlijks bespaart door de samenwerking op te zeggen, wil de HSL in de breedte steken in studentenwelzijn.

Niet alleen SVL maakt zich zorgen over de ontwikkeling. Ook de Stichting Studentensport Leiden (SSL) vreest dat veel studenten het hogere tarief niet kunnen betalen en daardoor worden gedwongen hun lidmaatschap bij een van de aangesloten verenigingen op te zeggen. De SSL denkt bovendien dat er in de toekomst minder hogeschoolstudenten lid zullen worden van een van de studentensportverenigingen als ze er per jaar honderden euro’s extra aan kwijt zijn.

Een derde groep verontwaardigde betrokkenen zijn de hogeschoolstudenten zelf. Ze laten weten slecht geïnformeerd te zijn over het stopzetten van de samenwerking en hebben naar eigen zeggen ook nog geen officieel bericht gehad over het feit dat ze vanaf augustus de volle prijs voor het USC moeten gaan betalen.

SVL vindt dat de HSL een verkeerde beweging maakt door de samenwerking met het USC op te zeggen. De partij wil weten waarom Hogeschool Leiden niet meer heeft gedaan om het aantal studenten dat gebruikmaakt van het USC te laten groeien. “Uit vele onderzoeken blijkt namelijk dat sporten een belangrijke factor is bij het mentale welzijn van jongeren.”

Aan het Leidse college vraagt SVL om in gesprek te gaan met het bestuur van Hogeschool Leiden over deze beslissing. Ook zou de gemeente mogelijk een rol kunnen spelen in onderhandelingen tussen het USC en Hogeschool Leiden om alsnog tot nieuwe afspraken te komen.

Leiden Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×