(Foto: Chris de Waard)

Hogeschool Leiden staakt samenwerking met Universitair Sportcentrum

Studenten van de Hogeschool Leiden (HSL) kunnen na de zomer niet meer met korting sporten bij het Universitair Sportcentrum (USC). Het bestuur van de hogeschool heeft besloten om de samenwerking met de Universiteit Leiden die dat mogelijk maakte te beëindigen. Studenten van de HSL gaan vanaf 1 augustus het normale tarief betalen.

Studenten die een lopend abonnement bij het USC hebben dat na augustus nog geldig is, kunnen voorlopig blijven sporten tegen het gereduceerde studententarief. Hun abonnement wordt niet verkort en ze hoeven ook niet bij te betalen. HSL studenten kunnen de komende maanden nog wel een kortlopend abonnement afsluiten voor het goedkopere tarief, maar die verlopen allemaal uiterlijk eind augustus. Vanaf 2 augustus kunnen HSL studenten alleen nog maar abonnementen kopen tegen het tarief dat ook geldt voor andere externe gebruikers van het USC.

Woordvoerder Freek Hofland van de Hogeschool Leiden laat weten dat de beslissing is genomen, omdat er te weinig studenten gebruik maken van het USC. “Het gaat echt maar om een percentage tussen de drie en vier procent. Op onze 14.000 studenten gaat het om ongeveer 460 mensen.” De HSL denkt dat het beperkt aantal studenten dat van het USC gebruik maakt te maken heeft met het feit dat veel van hen niet in Leiden wonen.

Raadslid Elianne Wijnands van Studenten voor Leiden heeft geen goe woord over van het besluit van het bestuur van de Hogeschool Leiden.

150.000 euro
Door de stoppen met de samenwerking met het USC bespaart de hogeschool jaarlijks zo’n 150.000 euro. Dat geld wil de onderwijsinstelling breder inzetten voor studentenwelzijn. “We doen nu bijvoorbeeld een pilot met studentendecanen en psychologen. die wordt betaald uit extra middelen van Rijk. Het gaat daarbij extra geld dat beschikbaar kwam tijdens corona. Met die NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs) konden coronavertragingen en verbetering van studentenwelzijn worden bekostigd. “Maar dat geld stopt en met de besparing die we realiseren door te stoppen met de samenwerking met het Universitair Sportcentrum kunnen we daar mee doorgaan”, zegt Hofland.

Sportverenigingen
Bij studentensportverenigingen doet zich nog een ander probleem voor. Binnen één team moeten de sporters die een opleiding aan de HSL volgen straks een stuk meer gaan betalen dan hun teamgenoten die aan de universiteit Leiden studeren.

SVL
De Leidse studentenpartij SVL is niet te spreken over het verbreken van de overeenkomst met het USC door de Hogeschool Leiden. De partij heeft al aangekondigd vragen te stellen aan het Leidse college. “Sport ontzeggen aan de duizenden studenten van de hogeschool is helemaal niet juist. Wat ons betreft blijft het USC beschikbaar voor alle studenten”, meldt SVL-fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss.

Leiden Maatschappij Onderwijs Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×