Het Voorschotense echtpaar Paul en Hanneke van Rooijen-Kort kreeg het lintje uit handen van burgemeester Stemerdink. (Foto: Gemeente Voorschoten)

Lintje voor Voorschotens echtpaar met passie voor bijen

Het Voorschotense echtpaar Paul en Hanneke van Rooijen-Kort stuurt al 25 jaar de Imkersvereniging Den Haag en Omstreken aan. Zaterdag werd het 110-jarig bestaan van de vereniging gevierd in Museum Louwman. Tot verbazing van het echtpaar kregen zij allebei een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Stemerdink. Ze werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hoe mooi is het als je de gedecoreerden niet hoeft te lokken maar dat ze zelf een gelegenheid creëerden. De verrassing was dan ook compleet voor de 77-jarige Paul van Rooijen en de 75-jarige Hanneke van Rooijen-Kort. De Imkersvereniging telt ongeveer 145 leden en donateurs, waarvan ongeveer zestig actief zijn als imker. De vereniging heeft een eigen bijenstand op het landgoed Reigersbergen, grenzend aan het Haagse Bos en Marlot.

Sinds bijna 25 jaar wordt de Imkersvereniging aangestuurd door het echtpaar Van Rooijen-Kort. Samen voeren zij alle bijbehorende activiteiten vrijwillig en vol enthousiasme uit. De vereniging is daardoor gedurende al die jaren in staat geweest om niet alleen de imkers in Den Haag en omstreken met raad en daad terzijde te staan en nieuwe generaties imkers op te leiden, maar ook veel aandacht te besteden aan educatie en voorlichting in Den Haag en omgeving.

Het echtpaar is het hele jaar door actief voor de bijen. Dagelijks, ook in de weekenden, nemen zij vele werkzaamheden voor hun rekening in het besef dat een gezonde bijenpopulatie onmisbaar is voor het behoud van flora en fauna. Zij delen en ondersteunen elkaar bij alle taken en werkzaamheden voor de vereniging, waarbij de focus van Paul meer ligt op het verenigingssecretariaat, het opleiden van nieuwe imkers, voorlichting geven en het onderhouden van contacten met onder andere gemeenten en provincie.

Hanneke houdt zich voornamelijk bezig met het beheer van de bijentuin, de koninginnenteelt, oogst en verkoop van honing, het gastvrouwschap bij de cursussen, open dagen en ontvangst van groepen en de zorg voor het verenigingsgebouw.

Beide hebben ook een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het natuur- en milieubeleid van Fonds 1818. Daarnaast had het paar vanuit de Imkersvereniging een groot aandeel in de Bestuivingskamer die in de zomer van 2013 in de tuin van het Gemeentemuseum Den Haag werd geplaatst.

 

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×