De Blauwe Tram. (Foto: Cor Klein)

Honderd jaar Blauwe Tram: 'Van grote betekenis voor Voorschoten'

De Blauwe Tram was niet de eerste tram die door de straten van Voorschoten reed. Al sinds de tachtiger jaren van de negentiende eeuw verbond een stoomtrammetje Voorschoten met zowel Leiden als Den Haag. Dit jaar precies een eeuw geleden was het gedaan met dit langzame en oncomfortabele vervoer en deed de elektrische NZH-tram, beter bekend als de Blauwe Tram, zijn intrede in het dorp. Reden voor Museum Voorschoten om met de tentoonstelling ‘Honderd jaar Blauwe Tram’ aandacht te besteden aan deze gebeurtenis.

Forensendorp
Hans Rasch, voorzitter van het museumbestuur, vertelt bij Sleutelstad Cultuur dat de komst van de Blauwe Tram, met een snelle verbinding met zowel Leiden als Den Haag, van grote betekenis was voor Voorschoten. “Het dorp was honderd jaar geleden een kleine agrarische gemeenschap, maar door de tram veranderde dat. Je kon met de tram in korte tijd naar Leiden reizen om te werken bij bijvoorbeeld de universiteit, of bij de ministeries in Den Haag. Voorschoten kwam daardoor in trek bij hoger opgeleiden en werd van een agrarisch dorp meer een forensendorp.”

Stomme film
Maar ook op andere terreinen had de tram invloed op het dagelijks leven. Rasch: “In verband met de komst van de tram werd Voorschoten aangesloten op het elektriciteitsnet. Daardoor konden belangrijke gebouwen zoals het gemeentehuis en het postkantoor en later ook de woonhuizen in het dorp van stroom worden voorzien. In de tentoonstelling besteden we aan dit soort neveneffecten aandacht. Zoals ook aan de voor de aanleg van het tramtracé noodzakelijke grondonteigeningen, wegverbredingen en bomenkap. En verder zijn er verhalen te lezen en tonen we veel foto’s. Wat zeker ook de moeite waard is, is een film van het Polygoonjournaal, die we via het Instituut voor Beeld en Geluid uit Hilversum hebben verkregen. Een stomme film, dus zonder geluid, over de opening van de tramlijn in 1924. We proberen nog passende jaren twintig muziek aan die film toe te voegen.”

‘Honderd jaar Blauwe Tram’ is van 20 maart tot en met 2 juni op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur te zien in Museum Voorschoten aan de Voorstraat 17 in Voorschoten.


Hans Rasch vertelt in Sleutelstad Cultuur over de Blauw Tram.

Cultuur Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×