Raamwerk, de komende twee weken te zien in de Leidse binnenstad. (Foto: Sleutelstad)

Kunstwerken te zien op ramen in de Leidse binnenstad

Wie tijdens de Boekenweek door Leiden loopt, kan op de ruiten van huizen en winkels kunst ontdekken. Het project Raamwerk bracht negen dichters en beeldend kunstenaars bij elkaar. Op negen locaties in de stad, winkels en particuliere huizen met grote ramen, zijn hun tekeningen te zien in combinatie met gedichten. Het thema van deze tijdelijke kunst – de schilderingen worden aangebracht met krijtstift – sluit aan bij de boekenweek: “Bij ons in de familie”.

Marianne Oosterop van Leids Literair Landschap vertelt in Sleutelstad Cultuur hoe ze nog maar kort geleden samen met Marlies van Boekel en Pink Meltzer het plan opvatte om dit project nieuw leven in te blazen. “We hebben het al eens eerder gedaan, in 2015”, vertelt ze. “Een paar weken geleden zeiden we tegen elkaar: kom, dit doen we nog een keer. Want het was ook toen al zeer geslaagd. Inmiddels willen we er een jaarlijks terugkerend evenement van maken.”

Kunstenaar-koppels
“In Leiden zijn heel veel mensen actief in de literatuur: we hebben dichters van jong tot oud. Ook zijn er veel beeldend kunstenaars. Het organiseren van dit evenement betekent dan ook vooral dat je mensen aan elkaar moet koppelen: tekenaars, dichters en locaties. Zo hebben we Hans de Bruijn en Jaap Montagne – twee rockers – gekoppeld aan Guitars and Beans aan de Botermarkt.” Hoe de kunstenaar-koppels te werk gaan varieert, beschrijft Oosterop: “Soms wilde de tekenaar het gedicht van te voren lezen maar anderen improviseerden ter plaatse. In sommige gevallen schreef de dichter eerst het gedicht op het raam en nam de beeldend kunstenaar het daarna over, in andere gevallen maakte de kunstenaar van de letters zelf ook al een kunstwerk.”

Wandelroute
“Voor wie alle kunstwerken wil zien is een wandelroute uitgezet”, meldt Oosterop. “Die kun je vinden op de website van het Leids Literair Landschap. Daar vind je ook de lijst van de ramen, van de meewerkende dichters en van de beeldend kunstenaars. En wie mee wil doen aan dit project: neem vooral contact met ons op. Want dit keer zijn het 9 ramen, maar het zou mooi zijn als het er volgend jaar veel meer zijn.”

 


Marianne Oosterop vertelt in Sleutelstad Cultuur over Raamwerk.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×