Anne Bruine en Jeroen Fakkeldij.

Eerste zwemloop is voor oud en jong: 'Je moet wel zwemdiploma A hebben'

Hardlopers, zwemmers en verder iedereen die zich razendsnel om kan kleden, komt elkaar op maandag 1 april tegen in en rond zwembad De Vliet. Op tweede paasdag organiseert ZVL-1886 daar namelijk voor het eerst een zwemloop, een wedstrijd waarbij je eerst moet zwemmen en daarna hardlopen. En tussendoor moet je je dus omkleden. Dat is geen sinecure, weet mede-organisator Jeroen Fakkeldij. “De tijd loopt gewoon door. En we weten allemaal: met natte voeten krijg je sokken niet zo snel aangetrokken.”

Deelnemers aan de zwemloop kunnen kiezen uit verschillende afstanden. “Volwassenen kunnen kiezen uit vijfhonderd meter zwemmen en dan vijf kilometer hardlopen of duizend meter zwemmen en daarna tien kilometer hardlopen”, vertelt Fakkeldij. “Maar we moedigen ook kinderen aan om mee te doen. Zij kunnen honderd meter zwemmen en één kilometer lopen of tweehonderdvijftig meter zwemmen en dan tweeënhalve kilometer lopen.” Er is eigenlijk maar één eis: De kinderen moeten minimaal zwemdiploma A hebben.

Sleutelstad Sport-presentator Cor van der Velden in gesprek met Anne Bruine en Jeroen Fakkeldij.

De zwemmers trekken eerst hun baantjes in zwembad De Vliet en daarna gaan ze hardlopen langs in de omgeving. Anne Bruine, die ook in de organisatie zit, legt uit hoe dat in zijn werk gaat. “We hebben een rondje van tweeënhalve kilometer uitgezet, langs het water van kanaal de Vliet. Afhankelijk van de afstand die je loopt, loop je dat rondje één, twee of vier keer.” Alleen de kilometer voor de jongste jeugd gaat een andere route. “Zij halen niet een heel rondje, dus voor hen hebben we een ander traject.”

Veiligheid
In februari annuleerde de Leiden Road Runners Club hun Valentijnsloop in hetzelfde gebied omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Fakkeldij verwacht geen problemen bij de zwemloop. “Wij beginnen niet met duizend mensen tegelijk met hardlopen, zoals bij de Valentijnsloop. We gaan eerst zwemmen en dan pas hardlopen, dus iedereen begint op een ander moment. Bovendien is het 2e Paasdag, dus de ijsbaan is dicht en het zwembad is alleen voor de zwemloop geopend.”

Ook het traject draagt bij aan de veiligheid: “We nemen de toekomstige calamiteitenroute en lopen dan direct het fietspad op. Pas helemaal aan het eind van de ronde zou je eventueel een auto tegen kunnen komen. Maar dan is het veld zo verspreid geraakt, dat dat veilig kan.”

Waardering
Voor iedereen die mee wil doen is de inschrijving geopend. “Tot 28 maart kun je je online opgeven via zwemloopleiden.nl“, weet Fakkeldij. “Maar je kunt je ook ter plekke nog inschrijven.”

Ook vrijwilligers kunnen zich daar opgeven. “Het is ontzettend leuk om de race van dichtbij mee te maken”, vertelt Bruine. “Iedereen heeft plezier en jij mag daar aan meewerken. En de waardering van de sporters en het publiek is enorm. Bovendien duurt het alles bij elkaar ongeveer een uur”, vindt Bruine: “Daarna heb je nog alle tijd om zelf te zwemmen of hard te lopen.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×