Wethouder Julius Terpstra en bestuurder Benjamin Martens openden de Robijnhof. (Video: Brigit Disseldorp/ foto's: Emile van Aelst)

Nieuwe locatie Robijnhof van Libertas Leiden geopend

De nieuwe Robijnhof in de Hoge Mors is officieel geopend. De nieuwbouw is speciaal voor mensen met dementie gerealiseerd en bestaat uit kleinschalige woonvormen geschikt voor veertig bewoners.

Het voormalige verzorgingshuis aan het einde van de Diamantlaan was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de zorgvraag. De komende jaren neemt het aantal ouderen met dementie ook in onze regio sterk toe. Libertas Leiden speelt hierop in door extra plaatsen voor mensen met dementie te realiseren in de vorm van kleinschalig wonen. Dit gebeurt al bij de locaties Lorentzhof, Het Gebouw en Rijn en Vliet.

In de nieuwe Robijnhof kunnen veertig bewoners terecht met een psychogeriatrische aandoening en een CIZ indicatie 5 en 7. Dit gaat voornamelijk om mensen met dementie. De psychogeriatrische bewoners van Rijn en Vliet zijn naar de Robijnhof verhuisd, samen met twintig mensen van de wachtlijst van Libertas Leiden.

De Robijnhof bestaat uit vijf kleinschalige woningen, elk met een huiskamer en daaromheen acht appartementen. Daarnaast beschikt de locatie over een binnentuin voor de bewoners. Samen met het verzorgend personeel vormt elke woongroep zo een eigen huishouden. De bewoners worden zoveel mogelijk betrokken bij het dagelijkse huishouden en helpen bijvoorbeeld bij het koken en het opvouwen van de was. Ook wordt er samen gegeten. “De bewoners bepalen zelf hoe zij leven, met wie zij omgaan en wat ze doen. De zorg beweegt met hen mee, in plaats van andersom”, aldus Libertas.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×