Voorschoten gaat de strijd met andere gemeentes aan tijdens het NK Tegelwippen. (Foto: Gemeente Voorschoten)

Ook Voorschoten gaat tegelwippen

Tegels eruit, plantjes erin. Ook de gemeente Voorschoten doet vanaf nu mee aan het NK-tegelwippen, een landelijke wedstrijd tussen gemeentes om wie de meeste tegels, asfalt of andere verharding kan vervangen door groen. Voorschoten neemt het in onze regio op tegen Oegstgeest, Leiderdorp en Kaag en Braassem.

Inwoners kunnen meehelpen om Voorschoten te laten winnen. “Dat kan door tegels uit de tuinen te vervangen door groen, zoals plantjes of bloemen”, zegt wethouder Hubert Schokker, portefeuillehouder voor duurzaamheid en milieu. “Meld je wel aan op de site van het NK-tegelwippen, zodat de organisatie kan bijhouden hoeveel tegels er daadwerkelijk verwijderd worden.” Dan kan via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen. “Zo weten we hoeveel tegels iedere gemeente daadwerkelijk gewipt heeft. Ik ben ervan overtuigd dat we met z’n allen ervoor gaan zorgen dat Voorschoten glansrijk gaat winnen.”

Tegelwip-burendagen
De gemeente gaat de inwoners op verschillende manieren helpen. Zo kunnen buren samen aan de slag met tegelwippen tijdens één van de tegelwip-burendagen. Dan is er uitleg over hoe verharding als tegels of klinkers vervangen kunnen worden door beplanting, en krijgen de deelnemers gratis plantjes in ruil voor ingeleverde tegels.

Tegeltaxi
Inwoners die zelf aan de slag willen, kunnen de gemeente vragen de tegels gratis op te halen met de tegeltaxi. Meer informatie over de tegeltaxi én de burendagen is te vinden op www.voorschoten.nl/NK-tegelwippen.

Wateroverlast
Het NK-tegelwippen wordt georganiseerd om het belang van groen in de stad nog eens extra te benadrukken. Het vervangen van tegels door groen is simpelweg goed voor de natuur. Een groene tuin zorgt voor meer verkoeling tijdens hete zomerdagen. Regen kan vele malen sneller in de grond zakken, waardoor wateroverlast wordt tegengegaan. En bovenal zorgt een groene omgeving aantoonbaar voor mentaal en fysiek gezondere inwoners.

Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×