Directeur-bestuurder Danny Wijnbelt van De Sleutels reageert op de schimmelklachten in veel woningen van zijn corporatie. (Video: Anita Janssen)

Directeur De Sleutels reageert geschrokken op schimmelhuizen

Directeur Danny Wijnbelt van woningbouwvereniging De Sleutels zegt geschrokken te zijn van de beelden van de woningen die te maken hebben met ernstige vocht- en schimmelproblemen.

“Dit is echt niet goed, het is ook niet goed te praten en dat nemen we heel serieus,” aldus Wijnbelt. “Daarom ben ik blij dat we samen met de gemeente nu een plan hebben gemaakt.” De directeur steekt de hand in eigen boezem: “We hebben in het verleden niet altijd goed onderhoud gepleegd aan de woningen, en dat spijt me. We moeten dat gaan aanpakken.”

Maar er spelen meer zaken: de woningen zijn oud, ze zijn niet meer van deze tijd. Hij wijst op de energiecrisis. Mensen stoken minder vanwege de hoge energieprijzen. Wijnbelt vindt dat begrijpelijk maar niet bevorderlijk voor het leefklimaat in huis. Ventilatieroosters worden niet geopend waardoor de lucht niet kan circuleren. “Doordat het klimaat verandert, wordt het vochtiger, natter. Die combinatie, een natter klimaat, oude huizen en laag stookgedrag leiden tot dit soort situaties.”

Er ligt nu dus een actieplan op tafel. Volgens de directeur van De Sleutels is het de bedoeling dat de ernstige gevallen die nu bekend zijn binnen vier weken worden opgepakt. “Daar gaan we mee aan de gang. Het hangt van de situatie en de complexiteit af hoe lang het duurt om het op te lossen. Een badkamer is makkelijker op te lossen dan als een hele woning onder de schimmel zit. Misschien moeten we wel maatregelen nemen om mensen tijdelijk uit hun woning te plaatsen zodat we het kunnen oplossen.”

Leiden Maatschappij Schimmel in woningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×