Burgemeester Henri Lenferink in gesprek met demonstranten over de verhuizing van pedoseksueel Benno L. naar Leiden in 2014. (Archieffoto: Taco van der Eb)

Toenmalig wijkagent niet verbaasd dat Benno L. opnieuw fout in ging

Het feit dat Benno L. in Duitsland opnieuw veroordeeld is voor kindermisbruik komt niet als een verrassing voor oud-wijkagent Eric van Dommelen. Hij was in 2014 wijkagent in Leiden Zuidwest toen Benno L. daar na zes jaar gevangenisstraf kwam te wonen. Toen dat bekend werd, ontstond er grote onrust in de wijk en had Van Dommelen veel contact met L. “Dat hij opnieuw veroordeeld is, verbaast me niks. Hij is gewoon niet genezen.”

Leiden beleefde in februari 2014 twee roerige weken toen bekend werd dat Benno L. in een flat aan de Apollolaan woonde. De buurt was hier woedend over. Zo woedend dat er zelfs ME paraat stond voor het geval het uit de hand zou lopen. Ook werden er camera’s neergezet voor de Apollotoren. Toenmalig burgemeester Lenferink kwam persoonlijk langs om met buurtbewoners en demonstranten te praten.

Vanaf het eerste moment dat Benno L. in Leiden woonde, was Eric van Dommelen als wijkagent betrokken bij de zaak. Hij stond in nauw contact met burgemeester Lenferink, de reclassering, de buurt en Benno L. zelf. Als vader van vijf kinderen had Van Dommelen daar wel gemengde gevoelens over. Zwemleraar Benno L. had er net zes jaar cel op zitten voor het misbruiken van tientallen zwakbegaafde meisjes in Den Bosch.

Manipulator
“Ik heb toen tegen hem gezegd dat ik hem hetzelfde zou behandelen als anderen in mijn wijk. Maar ik heb ‘m ook gezegd dat ik wat van hem vind, omdat ik vader ben. Dat moest ik echt even kwijt”, herinnert Van Dommelen zich. “Uiteindelijk heb ik vele uren met hem gesproken in de periode dat hij daar woonde.”

“Zo’n man is niet te genezen”, zegt Van Dommelen die nu docent is op een VMBO-school. “Het is zo’n enorme manipulator. Hij weet mensen met mooie praatjes te paaien.” Dat is ook precies waarom het in Duitsland weer mis kon gaan. Het Nederlandse OM heeft de Duitse autoriteiten destijds wel ingeseind dat L. zich in het land wilde vestigen, maar het is niet duidelijk wat er met die informatie gedaan is.

Benno L. heeft in Duitsland hoe dan ook het vertrouwen weten te winnen van twee gezinnen waar hij oppas was. Hij ging onder andere met de kinderen zwemmen. “Het verbaast me nog dat het zo lang geduurd heeft voor hij weer de fout in ging. Hij is niet genezen en iedereen wist dat.”

Geen empathie
Ondanks zijn veroordeling voor kindermisbruik heeft Van Dommelen wel interesse in de psyche van Benno L. “Soms zat ik tot in de kleine uurtjes in die woning en dan vertelde hij over zijn jeugd en dat zijn vader bij de NSB zat en dat hij mishandeld werd. En dan denk je: ‘Zit je dat te nou te vertellen om goed te praten wat je gedaan hebt?’ De man heeft gewoon geen enkele empathie en hij ging van links naar rechts. Hij kon heel boos worden en dan ineens weer zijn gitaar pakken om een liedje te spelen.”

Nieuws Benno L


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×