De partijen willen weten welke maatregelen gemeenten gaan nemen om de daling van de vaccinatiegraad terug te dringen. (Foto: Rob van Dullemen)

Raadsvragen over dalende vaccinatiegraad in Leidse regio

D66, PvdA en GroenLinks hebben kritische vragen gesteld over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen in Leiden. Raadsleden Julia de Groot (D66), Bo Lemmens (PvdA) en Houssam Boutaïbi (GroenLinks) willen van het college weten wat zij hieraan gaat doen.

De partijen willen weten welke maatregelen de gemeente Leiden in het verleden ondernomen heeft en welke maatregelen het college nu gaat nemen om de daling van de vaccinatiegraad terug te dringen. Zo zijn ze benieuwd wat het college vindt van de oplossing om bijvoorbeeld ongevaccineerde kinderen te weigeren bij kinderdagverblijven. Dat gebeurt momenteel op verschillende plekken in onder andere Noord-Holland.

Ook willen ze weten hoe het gesteld is met de voorlichting over vaccinatie in Leiden, evenals het aantal beschikbare consultatiebureaus en laagdrempelige plekken om te vaccineren. Hierbij zijn D66, PvdA en GroenLinks bovendien benieuwd of de maatregelen specifiek afgestemd kunnen of moeten worden op verschillende doelgroepen, en of het college bereid is om in samenwerking met de GGD extra in te zetten op doelgroepen waar de vaccinatiegraad van oudsher al laag was.

De vaccinatiegraad onder jonge kinderen is in Leiden de afgelopen tijd, net als in de rest van Nederland, tot een gevaarlijk laag niveau gedaald, zeggen de indieners. Zo bleek uit berichtgeving van het Algemeen Dagblad dat het aantal vaccinaties tegen mazelen bij zuigelingen in Leiden een kritische ondergrens heeft gepasseerd. Bovendien blijkt uit cijfers van de Veiligheidsregio Hollands Midden dat de vaccinatiegraad bij tweejarigen bijna 10 procentpunt lager ligt dan noodzakelijk voor voldoende groepsimmuniteit.

Oegstgeest
Ook in Oegstgeest werden deze week raadsvragen gesteld over de vaccinatiegraad. Wethouder Oudendijk, die ter plekke tot wethouder vaccinaties werd gedoopt, had geruststellend nieuws. “De vaccinatiegraad in Oegstgeest is dalende, maar boven het gemiddelde, zowel op nationaal als regionaal gebied.” De vaccinatiegraad in de gemeente ligt boven de kritieke negentig procent. Boven dit percentage is er sprake van groepsimmuniteit, waardoor ook mensen die niet gevaccineerd zijn beschermd worden.

Leiden Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×