Niet alleen terrassen en marktkramen staat bij calamiteiten in de weg. Ook straatmeubilair zoals lantaarnpalen en prullenbakken verhinderen de vrije doorgang voor de brandweer. (Foto's: Chris de Waard)

Ook straatmeubilair vormt flinke obstakels op marktterrein

Als de Leidse markt samen met de gemeente een nieuw inrichtingsplan voor de markt gaat maken, dan moet de huidige indeling als uitgangspunt dienen. Dat zegt gebiedsmanager Nilles Raken naar aanleiding van het brandweerrapport dat eerder deze week door de gemeente naar buiten is gebracht.

Raken: “Het is een gedegen rapport en het is goed om te zien dat naar het hele gebied is gekeken. Niet alleen naar de markt, maar ook naar de terrassen, de straatverlichting en het straatmeubilair.” De gebiedsmanager is met de brandweer mee geweest toen die onlangs een schouw van het gebied deed. “Dan zie je dat het inderdaad op sommige plekken te smal is, maar ook dat dat niet alleen door de ondernemers komt. Er staan bijvoorbeeld ineens een paar lantaarnpalen midden op de stoep, en prullenbakken. Daardoor kan de brandweer er sowieso al niet door.”

Het bewijst dat niet alleen de marktopstelling de oorzaak is van de onveilige situatie rond de Nieuwe Rijn. Die doet zich weliswaar vooral voor op zaterdagen, omdat de markt er dan bij komt in het toch al volle gebied in het hartje van Leiden, maar ook terrassen nemen behoorlijk wat ruimte in. En feit is dat er de afgelopen jaren niet alleen grotere verkoopwagens op de markt zijn verschenen in plaats van de oorspronkelijke marktkramen, er is ook veel horeca bijgekomen.

Gebiedsmanager Nilles Raken is blij dat er een integraal plan komt voor het hele gebied, waarbij niet alleen naar de marktkramen wordt gekeken.

Wethouder Fleur Spijker kondigde afgelopen week aan dat de gemeente met een meetlint langs alle kramen gaat. Dat lijkt ook Nilles Raken een goed idee. “Je moet gewoon goed in kaart brengen welke plekken er zijn en welke ondernemer het beste op welke plek past. Niet alleen de marktkramen, maar dat geldt net zo goed voor gevelterrassen en terrasboten. En dan kan het best zo zijn dat ergens alleen plek is voor marktkramen in plaats van verkoopwagens.”

Die exercitie gaat hoe dan ook betekenen dat er geschoven gaat worden met marktondernemers. Uitgangspunt is daarbij volgens Raken wel de huidige situatie. “Je moet de markt zoveel mogelijk intact laten. Mensen zijn gewoontedieren. Als ze iemand niet op z’n plek zien staan, dan zijn ze er niet, dus ik snap wel dat de markt wat huiverig is voor veranderingen.”

Voorzitter Soufian el Marsse van de Leidse Marktcommissie erkent dat er wel iets moet gebeuren en lijkt nu vertrouwen te hebben in een goede samenwerking met de gemeente.

Dat het op sommige delen van de Nieuwe Rijn te smal is, erkent ook Soufian El Marsse. “Er moet wel iets gebeuren”, zegt de voorzitter van de marktcommissie. “We hadden de conclusies van het brandweerrapport ook wel aan zien komen. Er is wel een en ander mis, maar dat ligt zeker niet alleen aan de markt.” Ook El Marsse wijst erop dat winkels en horeca ook iets met het rapport zullen moeten.

De marktvoorzitter hoopt er in goede harmonie uit te komen met de gemeente. “Ik snap ook wel dat de burgemeester iets met rapport moet. Het is hier ook krapjes. Maar laten ze nou beginnen met het weghalen van het straatmeubilair, dan gaan we daarna samen een inrichtingsplan maken.” In dat plan moet volgens El Marsse overigens wel plek blijven voor visverkopers op de Nieuwe Rijn. “Je moet ze niet allemaal weghalen, dan verplaats je alleen het probleem. Een of twee kan wel, maar de rest moet dan blijven staan. Dan verdeel je ook de drukte beter over het marktterrein.”

Dat geluid horen we deze zaterdag overigens ook van andere marktverkopers. “Alles naar de Vismarkt gaat echt niet gebeuren”, zegt bijvoorbeeld ook Sandy Weerlee die met haar groente en fruitkraam op de Botermarkt staat. Volgens El Marsse kunnen sommige verkoopwagens ook gewoon blijven staan. Tussen de klinkers zitten  zogenoemde ankers. Daar kunnen stormlijnen aan vast worden gemaakt, maar het geeft ook aan tot waar een kraam of wagen mag uitsteken. “Niet alle ankers zitten op de juiste plek. Die moeten ze dan ook opnieuw plaatsen. Als een wagen dan dicht tegen het water aan staat, past het gewoon”, stelt de voorzitter. Overigens zijn er ook wel enkele visverkopers die wel willen verhuizen. “Niet allemaal, maar sommige vinden een andere plek ook wel goed. De mensen weten je heus wel weer te vinden. Het duurt alleen even, alles heeft tijd nodig.”

Dat de gemeente heeft beloofd om de markt extra te gaan promoten als de nieuwe indeling straks een feit is, valt wel in goede aarde bij El Marsse. “De markt is de trekker van de stad. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Dus de krachten bundelen is alleen maar goed.” Het lijkt erop dat de marktcommissie de strijdbijl voorlopig begraaft. “We zijn in goed overleg. We gaan samen met gemeente aan dat plan werken. Hopelijk zijn voor de zomer de tekeningen klaar”, zegt de voorzitter van de markt.

Als er straks een nieuw inrichtingsplan op tafel ligt voor de Leidse zaterdagmarkt, heeft Soufian el Marsse ook nog wel een paar wensen voor nieuwe kramen. “Een schoenenboer zou wel welkom zijn. en misschien iets met kinder- en dameskleding. Of een aardappelboer.”

Vismarkt
Dat het gebied rond het stadhuis namen heeft als Aalmarkt, Vismarkt en Visbrug is geen toeval. Datzelfde geldt voor de visfontein en de visbank. “Daar werd vroeger inderdaad de vis verkocht”, vertelt de Leidse stadshistoricus Cor Smit. “Op de Vismarkt de zeevis en op de Aalmarkt zoetwatervis.”

Stadshistoricus Cor Smit wijst vanaf de Nieuwe Rijn naar de visfontein waar in de 17e eeuw de vis in werd gestopt om hem vers te houden.

De visfontein werd destijds geplaatst om de vis op marktdagen vers te houden. Het kon niet in het toen zeer sterk vervuilde Rijnwater. “Daarom hebben ze toen van de Burcht een watertoren gemaakt. Dan was er altijd vers regenwater voor de fontein”, lepelt Smit moeiteloos op. Begin deze eeuw werkte hij overigens bij de gemeente en stelde zelf een marktplan op.

 

 

Economie Leiden Politiek Centrummarkt Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×