Live elektronische muziek in de Wibar op 12 april 2024

Muziek voelen tot in je botten met een torenhoge geluidswand

De rave die Buurman en Buurman op 12 april organiseren in de Wibar wordt een groot feest met live elektronische muziek op twee podia. In de grote zaal komen artiesten als bRz vs Stije, in de ruimte boven is de woonkamer waar je weg kunt dromen in soundscapes. In Sleutelstad Cultuur vertellen organisatoren Pelle van Wijk en Darius Knol over deze rave met de titel ‘Honderd Duizend Knopjes’.

Buurman en Buurman noemen ze zich, omdat ze fan zijn van de twee mannetjes uit de gelijknamige televisieserie en omdat ze net als die mannetjes alles zelf maken. Oude wasmachines en magnetrons, sloopafval, alles kan omgebouwd worden tot geluidsmachines en gebruikt worden voor het decor van hun feesten. Ooit begonnen ze op een boot in Delft en inmiddels is dit hun zesde rave.

Van Wijk vertelt: “We bouwen het decor helemaal zelf met spullen die daar niet voor bedoeld zijn. Thema van het feest is de door mensen veroorzaakte berg elektronisch afval dat wraak komt nemen op de mensheid.” “De naam van het feest, Honderdduizend knopjes, zie je ook terug in het decor”, vult Knol aan. “Daarin kom je allemaal knopjes en joysticks tegen waar je als bezoeker mee mag gaan pielen. Dan hoor je piepjes, gaan er lampjes branden of er gebeurt iets op een tv.”

Twee zalen
Kenmerkend aan hun feesten is niet alleen de aankleding maar ook dat er live elektronische muziek wordt gemaakt. Knol legt uit: “De artiesten mixen tijdens hun optreden de geluiden en spelen in op hun publiek. Ze doen dus veel meer dan het draaien van plaatjes.” “In de grote zaal van de Wibar komt een sound wall van drie bij vijf meter, van sound system Zinloos Geluid. Door de grootte van die wand voel je de muziek door je hele lijf”, vertelt Van Wijk.

Knol: “De ruimte boven wordt omgebouwd tot een soort woonkamer waar je kunt chillen op Ambient. Dat is sfeervolle muziek met weinig ritme maar met lange lijnen, meer een soundscape of filmmuziek.” Artiesten die komen spelen zijn Bruce x Steije (‘de grootste in Nederland in dit genre’), Parallel Problems, Tony the Sick Pony, Arsyn Collective uit Leiden, Kris Grass (ook uit Leiden) en diverse andere artiesten. Knol zelf zal ook spelen in de lounge.

Kaarten voor de rave op 12 april zijn te koop via de website van de Wibar. “De early bird kaarten met korting zijn al uitverkocht”, vertellen Knol en Van Wijk. “Nee, aan slapen komen we niet meer toe. Al onze tijd gaat op aan het maken van de decors. Precies zoals het hoort bij Buurman en Buurman.”

Darius Knol en Pelle van Wijk vertellen bij Sleutelstad Cultuur over hun Honderd Duizend Knopjes rave.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×