Ska-D-Lite in actie. (Foto: Arno Beer)

Leidse Ska-D-Lite na pauze van 10 jaar direct op Zwarte Cross

Na een winterslaap van bijna tien jaar staat het populaire Leidse Ska-D-Lite weer op het podium. En die comeback begint niet op kleine podia. Het optreden in de Nobel is al uitverkocht en de band speelt ook op de Zwarte Cross en tijdens Leidens Ontzet.

Vanaf hun start in 1996 was de elfkoppige Leidse Ska- en Reggaeband al snel een begrip in de regio. Ze traden regelmatig op, stopten soms en begonnen weer en brachten twee cd’s uit. Toen in 2016 platenwinkel Plato veertig jaar bestond gaf deze ter ere van het eigen jubileum de laatste cd “Ska-D-Lite Plays Dynomite” alsnog uit op vinyl.

De Leidse musici vonden elkaar in hun liefde voor de Jamaicaanse muziek en in het bijzonder die van The Skatalites, de uitvinders van de Ska. Volgens toetsenist Willem Driebergen is het geheim van de muziek duidelijk: “Het is een mix tussen jazz en dansmuziek. Melodieus en feestelijk tegelijk. Echt muziek gemaakt om te dansen.” Gitarist Marcel Cornelissen voegt daar bij Sleutelstad Cultuur aan toe: “Het is vrije muziek. De blazerssectie speelt vaak de thema’s en daar tussen kijk je elkaar aan en dan gaat iemand een solo spelen.”

Cornelissen vertelt waarom ze opeens weer gaan optreden: “De dochter van onze drummer Lode ging trouwen en vroeg of we op haar bruiloft wilden optreden. En met elf man met een vaderhart… dan kun je niet nee zeggen.” Driebergen voegt toe “Ja, het was flink werken.” Toen wilden ze natuurlijk nog meer optreden. Het werd de Nobel, die al snel uitverkocht was, en zelfs de Zwarte Cross. “Dat is wel heel mooi om daar te spelen”, aldus Driebergen. “Maar de kers op de taart is toch 3 oktober voor Café ’t Praethuys. Daar speelden we al tien keer.” Ook daar zal het bekende repertoire van klassieke en eigen ska- en reggaenummers weer klinken.

 

Willem Driebergen en Marcel Cornelissen van Ska-D-Lite vertellen bij Sleutelstad Cultuur over hun ontstaan en aanstaande optredens.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×