Vince van Daalen en Luka de Wilde van Leiden Atletiek over hun favoriete werpnummers. (Foto: Gerry van Bakel)

Werptalenten Leiden Atletiek jutten elkaar op tot betere prestaties

Werpnummers zoals kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen staan meestal niet in het middelpunt van de belangstelling. Terwijl Nederland toch ook goede atleten heeft op dat vlak. Ook bij Leiden Atletiek lopen een aantal werptalenten rond. Luka de Wilde en Vince van Daalen vertellen in Sleutelstad Sport over hun nummers.

Vorige maand mochten ze allebei nog meedoen aan het NK indoor voor junioren. En dat betekent kogelstoten met 6 kg. Toen De Wilde (18 jaar) een week later meedeed aan het NK voor senioren, moest hij een kogel van 7,25 kg zien weg te smijten. “Ik train er al geregeld mee en dan hoop ik dat het steeds beter gaat en ik de afstand die ik met 6 kg-kogel stoot kan benaderen.” Zijn persoonlijk record met de lichte kogel staat op 15,35 meter en met de zwaardere kogel op 13,61 meter.

Techniek
Van Daalen (17 jaar) doet nog niet zo lang aan atletiek. “Ik ben begonnen op mijn veertiende. Ik deed aan hoogspringen en ook wel speerwerpen. Maar na wat blessures bleef een tijd alleen kogel over en dat ging eigenlijk wel goed.” Bij het kogelstoten kunnen de atleten kiezen uit twee bewegingen in de ring, een zogenaamde aanglijdmethode en een draai die meer doet denken aan de draaiende beweging van discuswerpers. “Ik ben nu bezig die draaibeweging te leren”, zegt Van Daalen, “en dat doe ik met de lichtere kogel. Zodra ik de techniek onder de knie heb, kan ik ook met de kogel van 7,25 meter gaan oefenen.”

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Vince van Daalen en Luka de Wilde van Leiden Atletiek over hun favoriete werpnummers.

Zondag 24 maart hield Leiden Atletiek de openingswedstrijd van het buitenseizoen, een onderlinge wedstrijd waar niet zoveel op het spel staat. De Wilde won zowel het discuswerpen als het kogelstoten. “De concurrentie was niet zo groot. Alleen van Vince. Maar ik gooide met discus wel een nieuw persoonlijk record.”

In februari tijdens het NK indoor voor junioren hielden Van Daalen en De Wilde elkaars resultaten goed in de gaten. “Eerst stond ik vierde”, zegt Van Daalen, “dus dan ga ik tegen Luka zeggen: kom op je kunt over die vijftien meter heen, dat had hij het hele jaar nog niet gedaan. Dan ga ik wel een beetje op zijn nek zitten.” Zo jutten ze elkaar dan wel goed op, want De Wilde was getergd genoeg om een pr te stoten en de vierde plaats te pakken.

Werpers
Op zondag 7 april staat er weer een wedstrijd op de eigen baan op het programma. Dit keer geen onderlinge wedstrijd alleen met clubgenoten, maar een heuse werpwedstrijd. Die dag zijn lopers en springers niet welkom. De baan is helemaal gereserveerd voor kogelstoten, kogelslingeraars, discuswerpers en speerwerpers. Zowel junioren, senioren als masters. Publiek is van harte welkom.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×