Tangosalon in De Waterlelie. (Foto's: Dependans)

De tango dans je met iedereen bij Dependans

Ook deze lente en komende zomer wordt er weer elke zaterdagmiddag Argentijnse tango gedanst bij paviljoen De Waterlelie in de Leidse Hout. “Er komen vaak wel honderd mensen op af”, vertelt Mirjam van Niel bij Sleutelstad Cultuur. Samen met Peter Kooijman organiseert ze de open Tangosalons.

Kooijman: “Je moet wat wij doen niet verwarren met Ballroom Tango. Dat is de meest bekende vorm van tango, waarbij dansers volgens strakke patronen over de dansvloer zwieren. Wij dansen de oorspronkelijke Argentijnse Tango. Die is zo veel meer intiem. Je danst dicht bij elkaar, samen. Je bouwt samen iets op.”

“Tango dansen is improviseren”, vult Van Niel aan. “Tango is een universele taal. Iedereen die hem spreekt, kan met elkaar dansen. En je wisselt regelmatig van danspartner tijdens een tangosalon. Daardoor is elke dans weer een uitdaging: wat gaan we er samen van maken.” Er wordt met elkaar in een kring gedanst. “Daarom is het ronde podium van De Waterlelie zo perfect. En ook voor onze Winterlelie hebben we een ronde zaal, de grote zaal van het Marecollege”. Voor ze weer naar buiten gaan, is daar op 13 april nog een maal deze winter een binneneditie van hun salon te bezoeken.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Bij het 15-jarig bestaan van de salons in 2020 kregen Van Niel en Kooijman een koninklijk lintje voor hun niet aflatende inzet om de tangosalons in De Waterlelie te organiseren. De salons zijn dan ook een begrip in Nederland. “Mensen komen niet alleen uit Leiden, maar uit heel Nederland. En zelfs van over de grens, uit Antwerpen en Keulen.” De sfeer die ze creëren past blijkbaar goed bij het tangominnend publiek. “In de Tango-scene hoor je altijd: ‘Je moet een keer naar de Waterlelie geweest zijn’.”

Bij het 15-jarig jubileum werden Mirjam van Niel en Peter Kooijman ook verrast met speciaal voor hen geschreven dansmuziek met als titel “El Nenufar” (de Waterlelie). Dit is te horen in het interview met Sleutelstad Cultuur waarin Van Niel en Kooijman verder vertellen hoe ze zelf de tango hebben ontdekt en hoe de Tangosalons zijn uitgegroeid tot wat ze nu zijn.

Vanaf 27 april organiseren Mirjam van Niel en Peter Kooijman bij De Waterlelie hun open Tangosalons op zaterdagmiddagen van 15.00 tot 19.00 uur. Net als de afgelopen achttien jaar.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×