Na jaren praten wordt het Segaar-Arsenaal-terrein getransformeerd tot woonwijk. (Foto's: Chris de Waard)

Segaar-Arsenaal-terrein wordt wijk met honderd woningen en een parkje

Op het Segaar-Arsenaal-terrein in de wijk Noord-Hofland in Voorschoten komt een kleinschalige woonwijk met honderd woningen en een park. Niersman Projectontwikkeling gaat de woningen neerzetten. Het wordt een mix van huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen.

De projectontwikkelaar en de gemeente Voorschoten hebben een overeenkomst gesloten over de aanleg van de woonwijk. De volgende stap is het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. “Wij zijn trots op deze ontwikkeling die bijdraagt aan de grote woningbouwopgave in Voorschoten”, zegt wethouder Hans van der Elst (wonen). “Op deze prachtige groene locatie aan de Korte Vliet worden woningen voor alle portemonnees gebouwd én kan straks gerecreëerd worden in het parkje.”

Sinds eind 2020 een ruimtelijk kader is vastgesteld voor het gebied tussen de Leidseweg Noord en het water van de Korte Vliet, is volgens de gemeente hard gewerkt aan verschillende onderzoeken om de nieuwe wijk mogelijk te maken. Dat heeft geleid tot een ontwerp-bestemmingsplan dat in mei vorig jaar ter inzage is gelegd. Voorafgaand aan de besluitvorming over het definitieve bestemmingsplan hebben de gemeente en Niersman afspraken gemaakt over zaken als de inrichting van de openbare ruimte, de bouwfase en de prijsklassen van de woningen.

Natuurinclusief
De nieuwe wijk wordt duurzaam ingericht met aandacht voor biodiversiteit. Dat gaat volgens Van der Elst verder dan alleen gasloos bouwen. “De initiatiefnemer heeft een document opgesteld met duurzaamheids-, klimaatadaptieve- en biodiversiteitverhogende maatregelen die worden toegepast.” In het stuk staat onder andere dat er minimaal tachtig meter aan natuurvriendelijke oever wordt aangelegd. Ook komen er ten minste zeventig nieuwe bomen en kasten voor vleermuizen, insecten en vogels.

Planning
Het is de bedoeling dat Niersman volgend jaar start met de bouw van de nieuwe woonwijk. Naar verwachting worden de eerste woningen vervolgens in 2026 opgeleverd. De vaststelling van het bestemmingsplan staat op 4 juli op de agenda van de Voorschotense gemeenteraad.

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×