Koken zonder Dieren: vegan Surinaamse roti
Koken zonder Dieren: vegan Surinaamse roti. (Foto: Peterlien Soels)

Koken zonder dieren: vegan Surinaamse roti

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van Peterlien Soels.

“Deze keer een bekend gerecht uit de Surinaamse keuken. De roti is een ongerezen platbrood dat gegeten wordt in onder meer India, Nepal en Bangladesh, maar ook in Suriname. De Hindoestanen die uit India naar Suriname emigreerden, introduceerden daar de roti. Tegenwoordig staat het woord roti voor het hele gerecht met de groenten en het platbrood. In de veganvariant zijn het vlees en de eieren vervangen door kikkererwten (of vegan kipstuckjes) en tofu.
Kousenband, een soort lange sperziebonen, is te koop in toko’s en soms in Marokkaanse/Turkse winkels. De rotivellen zijn in veel supermarkten wel te koop en anders gebruik je wraps.

Ingrediënten voor 2 personen:
2 aardappelen
1 zoete aardappel
1 rode paprika
2 tenen knoflook
1 winterpeen
200 gram sperziebonen of kousenband
1 uitje
180-200 gram vegan kipstukjes of kikkererwten
een half pak tofu
2-4 volkoren wraps of rotivellen
1 kopje water
1 rode peper
rotikruiden (2 tl kerrie, 1 tl paprikapoeder, 1 tl komijnzaad, 1 tl korianderpoeder, 1 tl kurkuma, ½ tl nootmuskaat, snufje chili)
peper en zout

Bereiding:
Schil de aardappelen en snij in blokjes. Snij de winterpeen en paprika in blokjes. Dop de sperziebonen/ kousenband en snij door de helft. Snipper de ui. Halveer de rode peper in de lengte (verwijder de zaadjes als je niet van heel pittig houdt) en hak fijn. Zet een koekenpan op het vuur, laat warm worden en pers hierboven de teentjes knoflook. Fruit dit samen met de ui even aan.
Voeg de winterpeen, paprika, rode peper, sperziebonen, kikkererwten of kipstuckjes en aardappelen toe en bak dit zo’n 4 minuten door. Voeg nu het water en de kruidenmix toe. Draai het vuur laag en laat de saus met de groenten rustig nog 10-15 minuten pruttelen tot alles gaar is.
Laat intussen de tofu uitlekken, dep droog met een stuk keukenrol en snij de tofu in dobbelsteentjes. Bak de tofu in een airfryer (ongeveer 12 minuten) of bak de tofu in een koekenpan met een beetje olie tot het kleurt. Als de groenten gaar zijn, voeg je de tofu eraan toe. Roer alles nog even door.
Breng naar wens nog verder op smaak met zout en peper. Maak de rotivellen in 1-2 minuten warm in een droge koekenpan.
Serveer het gerecht met de rotivellen.

Eet smakelijk!

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×