To be, or not to be: studenten van de Albeda Theaterschool herinneren zich Hamlet

Als je als acteur ooit Hamlet van William Shakespeare hebt gespeeld en daar later op terugkijkt, hoe herinner je je dan die voorstelling. Voor studenten van de Albeda Theaterschool uit Rotterdam vormt dit gegeven de basis voor hun voorstelling ‘Hamlet: een herinnering’, over de verschillende wijze waarop personen herinneringen ervaren.

Marea Warmenhoven en Quint Doove, studenten van de Albeda theateropleiding, vertellen bij Sleutelstad Cultuur hoe zij al wekenlang deze voorstelling aan het voorbereiden zijn in ‘Kaserne Blau’, de theaterwerkplaats in de voormalige brandweerkazerne in de Leidse Merenwijk.

Waarheid
Ondanks dat herinneringen betrekking hebben op een gezamenlijk ervaren gebeurtenis, blijken ze soms heel afwijkend te worden beleefd. Volgens Doove, die de acteursrichting volgt, maakt de voorstelling duidelijk dat het eigenlijk niet belangrijk is welke herinnering klopt en wat de waarheid is. Het met elkaar die herinneringen ophalen en bespreken is waar het uiteindelijk om gaat, want daarmee wordt een gezamenlijke waarheid en een onderlinge verbinding gevormd.

Leidse link
Hoewel Warmenhoven en Doove studenten van een Rotterdamse opleiding zijn, is er wel een duidelijke link met Leiden. Doove: “Op de eerste plaats worden we bij deze voorstelling begeleid door Frank Siera en Oukje den Hollander van het Leidse Muziektheatercollectief Kassett en daarnaast spelen we de voorstelling de komende week in Theater Ins Blau.”

Warmenhoven, die de richting ‘Vormgeving’ volgt, vindt de voorstelling in dit Leidse theater bijzonder. “De voorstellingen die we in Rotterdam vormgeven en spelen zijn in ruimtes in onze eigen school. Zo’n theater voelt toch anders, serieuzer. We krijgen nu een kijkje in de echte wereld van het theater. We zijn daarbij uiteraard zelf hard aan de slag, maar wel met de begeleiding van Kassett. Dat voelt als balans en is heel prettig’.

‘Hamlet: een herinnering’ is op woensdag 10 en donderdag 11 april om 20.30 uur te zien in Theater Ins Blau.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×