BS Leiden organiseert op zaterdag 20 april de derde editie van het G-basketbaltoernooi. (Foto: Larissa Bakker)

BS Leiden organiseert G-basketbaltoernooi: 'Maatwerk maakt het leuk voor iedereen'

Leiden is een echte basketbalstad met zowel mannen als vrouwen op het hoogste niveau, maar ook in de breedte floreert de sport. Twaalf jaar geleden ontstond er een zogenaamd G-basketbalteam, voor mensen met een verstandelijke beperking. Oprichter Soraya Creyghton spreekt liever van mensen met mogelijkheden.

“Veel plezier, warmte en blijdschap zien, daarom ben ik begonnen met G-basketbal”, zegt Creyghton. “Toen nog in Oegstgeest. Ik heb zelf gewerkt met mensen met mogelijkheden, en ik heb ook een zus met het syndroom van Down. Ik vind het gewoon heel fijn om met deze mensen om te gaan. En ik ben gek op basketbal. Mijn man heeft gespeeld, mijn kinderen spelen basketbal en mijn zoon is coach bij Basketbal Academie Limburg. In ons gezin leeft basketbal heel erg.”

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Larissa Bakker en Soraya Creyghton over het G-basketbaltoernooi dat BS Leiden op 20 april organiseert.

Na een aantal jaar verkaste Creyghton met haar team naar BS Leiden en werd Larissa Bakker coach van het team. Ook zij is dol op basketbal. “Toen ik stopte met zelf basketballen, wilde ik graag vrijwilligerswerk gaan doen en dit is een mooie combi”, zegt Bakker. “Helaas is er nog geen competitie voor G-teams. Dat proberen we wel op te zetten. Maar we trainen elke week. Het is belangrijk om het team geregeld bij elkaar te krijgen.”

Lopen
Het G-team bestaat uit negen spelers op dit moment en speelt het gewone vijf tegen vijf basketbal. “In principe gelden dezelfde regels als bij het reguliere basketbal, maar het is wel maatwerk, want we willen het leuk maken voor iedereen”, zegt Bakker. “Soms zeggen we wel eens tegen de scheidsrechter: die speler mag wel een stukje met de bal lopen”, vult Creyghton aan.

Op zaterdag 20 april organiseert BS Leiden voor de derde keer het G-basketbaltoernooi in de sportzaal Houtkwartier, Vennemeerstraat 1, 2334 DE Leiden. “Teams komen uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, maar ook Rosmalen, dat is toch gauw anderhalf uur rijden”, zegt Bakker. “In totaal komen er zeven teams en ze spelen allemaal tegen elkaar. Dus hebben we de wedstrijden ingekort naar twee keer tien minuten. Anders past het niet in één dag en wordt het ook te zwaar.”

Het team van BS Leiden gaat zelf ook wel eens op pad naar een toernooi elders. “Rosmalen organiseert ook elk jaar een toernooi in juni en daar gaan we ook naar toe,” zegt Creyghton, “en we organiseren ook wel eens wedstrijden met een club in Rotterdam. Maar vervoer is altijd lastig. Mensen moeten gebracht worden en begeleid worden. Dat is soms ingewikkeld.”

Gratis
Het G-basketbaltoernooi begint om 10.00 uur en duurt de hele dag. Publiek is van harte welkom. Toegang is gratis. Voor meer informatie over G-basketbalteam van BS Leiden, kijk op de website.

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×