Een meerderheid van de gemeenteraadsleden stemde voor het schrappen van de agenda. (Foto en video: Robbert Beurse)

Extra raadsvergadering binnen enkele minuten voorbij: agenda geschrapt

De extra raadsvergadering van de gemeenteraad in Wassenaar was dinsdagavond binnen een minuut voorbij. Althans, het ‘inhoudelijke’ deel. Over het afstemmen van de agenda is eerst anderhalf uur gediscussieerd. Uiteindelijk is met een stemming bepaald dat alle bespreekstukken geschrapt konden worden. Zonder agenda was de vergadering snel voorbij.

Een meerderheid zag geen aanleiding voor een extra ingelaste vergadering. “We zijn allemaal naar de raadzaal geroepen door Hart van Wassenaar, dat opriep tot een extra overleg, zonder dat er echt een reden voor is. Er zijn geen nieuwe feiten of een acute aanleiding om nu over deze belangrijke zaken het gesprek aan te gaan”, zegt Charlotte Rogge-Schneider, fractievoorzitter van de VVD Wassenaar.

De CDA, PvdA en D66 fracties sluiten zich bij de mening van de VVD aan. “Powerplay”, noemt de voorman van Hart voor Wassenaar (HvW) de reactie vanuit de raad. “In de gemeentewet staat dat, wanneer minimaal twintig procent van de raadsleden een extra raadsvergadering bijeen wil roepen, dit door de rest gerespecteerd dient te worden. Dat is ons recht. Om dan vervolgens de agenda weg te stemming vind ik een ondermijning van ons democratisch proces. Dat is heel triest”, zegt HvW fractievoorzitter Henri Hendrickx.

Hart voor Wassenaar wilde de extra raadsvergadering gebruiken om, vooruitlopend op de komende vergadering, vast het debat te voeren. “Door het er nu vast over te hebben, gaat het indienen van moties, volgende week, sneller doordat ze dan minder inleiding nodig hebben”, zegt hij. Het argument dat er niets te bespreken valt omdat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn, schuift Hendrickx van tafel. “Over deze grote onderwerpen hebben we al geregeld met elkaar gesproken, iedereen kon zich voldoende voorbereiden op deze vergadering.”

De volgende raadsvergadering is op dinsdagavond 23 april om 19.30 uur in Raadhuis de Paauw in Wassenaar.

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×