Museum De Lakenhal. (Foto: Robbert Beurse)

Feest voor de zintuigen: 150-jarig jubileum Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal heeft grote plannen voor de viering van haar 150-jarig jubileum. Op 1 mei organiseert het museum allerlei activiteiten die aansluiten bij de tentoonstelling die ze begin dit jaar opende: Rembrandts vier zintuigen.

Op 1 mei 2024, de daadwerkelijke verjaardag van Museum De Lakenhal, vindt een groot aantal feestelijkheden plaats. “Er zijn allerlei activiteiten die op een of andere manier een van die zintuigen prikkelen”, vertelt Wytske Visser, coördinator publieksprogramma bij Museum De Lakenhal. De gelegenheid wordt om 10.00 uur geopend door de burgemeester. Hierbij is muziekvereniging Jong K&G aanwezig om een aubade te spelen. De activiteiten lopen door tot en met de ‘Nacht van de Zintuigen’, die van 20.00 uur tot 00.00 uur duurt.

Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld luisteren naar live muziek – zowel zeventiende-eeuwse als hedendaagse muziek. Verder kan men meedoen aan proeverijen en speciale ‘geurrondleidingen’. “Daarbij ga je met geurkaartjes kijken naar schilderijen om te zien wat er dan gebeurt, wat voor andere dingen je ziet”, aldus Visser. “Je kunt overdag ook creatief aan de slag. In ons open atelier kun je verschillende creatieve opdrachten doen.”

Wytske Visser vertelt over 150 jaar Lakenhal bij Sleutelstad Nieuws Weekendeditie.

“Mocht je iets meer willen weten over bepaalde mode uit de zeventiende eeuw, of ben je nieuwsgierig naar wat de conservator te vertellen heeft, dan zijn er ook korte colleges waar je naartoe kunt.” Daarnaast heeft het museum een aantal bekende en minder bekende Leidenaren gevraagd om hun favoriete werk uit te kiezen en dat tijdens de viering met het publiek te delen.” Onder meer Emile van Aelst, Janice Deul en Joke van der Poel houden een praatje in het museum.

De activiteiten zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Bovendien kunnen vroege vogels op een beloning rekenen. “Om 10.00 uur snijden we de taart aan en dat doen we graag met de eerste 150 bezoekers”, aldus Visser.

De viering van dit jubileum is in feite al eerder begonnen, vertelt Visser. Ter ere van haar 150-jarig bestaan, opende Museum De Lakenhal op 20 januari de tentoonstelling Rembrandts vier zintuigen. Deze reeks schilderijen, het vroegste werk dat van Rembrandt bekend is, maakte hij toen hij rond de achttien jaar oud was en nog in zijn geboortestad Leiden woonde. Zoals de naam al aangeeft, verwijzen de schilderijen elk naar een van de menselijke zintuigen. Zicht, gevoel, gehoor en reuk, om precies te zijn. “Het vijfde zintuig, smaak, heeft hij vermoedelijk wel geschilderd, maar is nooit teruggevonden”, aldus Visser.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×