Het William Byrd Vocaal Ensemble. (Foto: WBVE)

Leidse première op concert van het William Byrd Vocaal Ensemble

Zondagmiddag 28 april klinkt er een Leidse première op het concert  ‘Voor wie ik liefheb’ van het William Byrd Vocaal Ensemble. Het koor zingt dan drie liederen op Nederlandse gedichten van de Leidse componist Carolien Devilee.

Devilee vertelde bij Sleutelstad Cultuur dat elk lied een eigen karakter heeft omdat ze steeds de betekenis van elke tekst in de muziek wilde uitdrukken en versterken. Of zoals dirigent Nico van der Meel zegt over het eerste stuk: “De sfeer is echt heel goed getroffen.”

Het programma is samengesteld uit koormuziek van alleen vrouwelijke componisten door de eeuwen heen. Ze waren het erover eens bij het William Byrd Vocaal Ensemble. “We moeten nu eindelijk eens een programma met vrouwelijke componisten doen.” Volgens dirigent Nico van der Meel niet voor niets: “Er moet iets ingehaald worden.”

De bekende componisten uit de klassieke muziek zijn vrijwel allemaal mannen. Maar vrouwelijke componisten zijn er ook altijd geweest. Devilee legt het uit: “Vrouwen schreven wel muziek, maar het werd niet uitgegeven. Het werd niet serieus genomen. Het mocht alleen in de huiskamer worden uitgevoerd.” Van der Meel vult aan: “Het werk van Clara Schuman-Wieck is wel al langer bekend en uitgevoerd. Maar veel van haar werk is waarschijnlijk uitgegeven onder de naam van haar man Robert Schuman.”

Dat er altijd veel vrouwen muziek hebben geschreven, blijkt ook wel uit het programma dat een tijdreis is door de muziek. Er klinkt muziek van de zeventiende-eeuwse non Aleotti uit Italië, Duitse en Engelse muziek uit de negentiende eeuw met Clara Schuman-Wieck en Florence Ashton Marshall. De twintigste eeuw is rijk vertegenwoordigd met Engelse, Vlaamse en Nederlandse componisten. Er klinken gevoelige liederen van  Johanna Bordewijk-Roepman (getrouwd met de schrijver), een vesper van de eerste vrouwelijke Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki, en Carolien Devilee natuurlijk.

Carolien Devilee en Nico van der Meel vertellen over de muziek van Devilee en de noodzaak voor een concert met muziek van vrouwelijke componisten.

 

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×