Twee bomen op de Kaasmarkt en een boom op de Hooglandse Kerkgracht hebben nu een TreeTag. (Video: Brigit Disseldorp)

Bomen krijgen een gezicht dankzij de TreeTag

Ze heeft een grote interesse in bomen en wil dat graag aan iedereen doorgeven. Kunstenaar Lisanne Wepler is daarom meerdere projecten in Leiden gestart met bomen als onderwerp. Een van die projecten is het project TreeTag, waarbij informatie over de bomen bij de bomen zelf wordt gehangen.

Drie bomen in de Leidse binnenstad zijn al gemarkeerd met een Treetag. Het gaat om twee Gewone platanen en een Gewone vleugelnoot. Op de TreeTag staat onder meer hoeveel zuurstof deze boom levert, hoeveel liter regen deze jaarlijks vasthoudt en hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt.

Met het project wil de kunstenaar vooral inwoners van Leiden informeren over de taken en het belang van bomen. “We wonen allemaal samen hier in de stad en daar horen ook die bomen bij. Het zijn ook levende wezens.” Haar enthousiasme over de bomen uit zij dan ook in haar kunst. Zo heeft zij naast het TreeTag-project, ook een expositie bij begraafplaats Groenesteeg.

Volgens Bomenbond Rijnland is het van groot belang dat inwoners van Leiden weten wat bomen allemaal doen. Leiden kent ongeveer 80.000 bomen in de openbare ruimte. Dat aantal, opgeteld bij het aantal bomen in particuliere tuinen en bosgebieden, komt uit op een aantal boven het inwonersaantal. “Twee van zulke platanen zorgen voor de zuurstof wat van één mens nodig heeft”, licht Eduard Groen van Bomenbond Rijnland toe.

Dat een kunstenaar haar interesse door wil geven aan de inwoners van de stad, doet de Bomenbond goed. “Hoeveel mensen het ook zijn, elke bewustwording van bomen is belangrijk. Mensen vertellen het toch door, dus al die kleine beetjes helpen en dat maakt samen een groot geheel”, aldus Groen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×