GroenLinks Voorschoten op bezoek bij Groen Schoten in België. (Foto: GroenLinks Voorschoten)

GroenLinks Voorschoten neemt kijkje bij de zuiderburen

De stedenband tussen beiden gemeenten bestaat al jaren niet meer maar de contacten zijn er nog wel. Afgelopen woensdag was GroenLinks Voorschoten op bezoek bij Groen in de voormalige zusterstad Schoten in België. Groen Schoten is de lokale afdeling van de landelijke politieke partij Groen.

Het werkbezoek start bij het Arsenaal, zeg maar het erfgoedhuis van Schoten, waar een kijkje in de geschiedenis van het dorp wordt gegeven. Daarna vertrekt het gezelschap naar fietsbieb ‘Op Wielekes’, waar fietsen geruild en gedeeld kunnen worden. Op de fiets verkent het gezelschap de prachtige omgeving.

Schoten ligt vlakbij Antwerpen. Schoten, vergelijkbaar met Voorschoten heeft eigen uitdagingen. Zo zijn er plannen om de rondweg door Antwerpen dwars door een van de mooie natuurgebieden te laten lopen. Groen Schoten zet zich al jaren in om deze snelweg, aangevuld met diverse leidingen, ondergronds te krijgen. De partij strijdt ook voor behoud van de vele bomen die moeten wijken voor parkeerplaatsen. Onbegrijpelijk dat oude bomen (soms meer dan vijftig jaar oud) weg moeten voor auto’s en vervangen worden door nieuwe boompjes.

Ook in Schoten moet groen wijken voor woningbouw. Grote zorg van Groen is de betaalbaarheid van de woningen. In België zijn de regels rond betaalbare woningen nog niet zo ver als in Nederland. Wat in Schoten gebouwd wordt, is te vaak nog in het dure segment. Groen wil meer betaalbare woningen.

Pal naast landgoed Vordenstein loopt de E19, de doorgaande route naar Antwerpen, en het spoor van de Eurostar. Met een tunnelbuis met muren van een meter dik wordt het geluid van het verkeer tegengehouden. Het gezelschap bezoekt vervolgens een huis voor mensen met een beperking. De gemeente Schoten heeft dit jaar een aanpalend stuk land geschonken waar bewoners een zorgboerderij exploiteren.

In de loop van de middag sluit een aantal kandidaten voor de Europese verkiezingen zich aan en is er gelegenheid voor de (Voor-)Schotense fractieleden om met hen in gesprek te gaan over de standpunten van GroenLinks en Groen België.

Als laatste gaan de kandidaten en de fractieleden uit België en Nederland de wijk in om met een aantal inwoners te spreken over het belang van stemmen tijdens de Europese verkiezingen.

Het bezoek werd afgesloten met een bijzondere lokale spaghettimaaltijd en uiteraard een Belgisch biertje.

Maatschappij Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×