Roeland Schaftenaar leidde ZZ Leiden in het vierde kwart naar de winst tegen Spirou Charleroi. (Foto's: Marja van Tilburg)

Leidse basketballers maken einde aan serie nederlagen in Charleroi

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste wedstrijd in de Elite Gold in winst omgezet. Tegen Spirou Basket Charleroi werd een einde gemaakt aan een serie nederlagen. De Leidse ploeg won het zesde opeenvolgende duel tegen Spirou Basket Charleroi: 65-71.

Het team van coach Doug Spadley kende geen goede start. Charleroi kwam na een goede run van negen punten op een voorsprong van 16-7. Voor Spradley alle reden om een snelle time-out te nemen. Hij vroeg zijn spelers om wakker te worden. Ondanks een opleving bleef de Belgische formatie voor en sloot het eerste kwart af met de stand van 26-14.

Gelijkmaker
In het tweede kwart ging ZZ Leiden een stuk beter verdedigen en hield Charleroi bijna vijf minuten van scoren af. En ondanks dat de Belgen weer uitliepen, wist Leiden tot naderbij te sluipen. Op slag van rust maakte Alex Gross de gelijkmaker: 31-31.

Na de pauze kwam Leiden via dunks van Tajion Jones en Luuk van Bree voor het eerst op voorsprong: 37-39. Maar het bleef stuivertje wisselen met Charleroi.  Het vierde kwart toonde aan hoe belangrijk Roeland Schaftenaar kan zijn voor de Leidse ploeg. De lange center pakte rebounds, scoorde onder de borden, maar ook vanaf de lijn. Kruithof deed zijn bijnaam als de stofzuiger van ZZ Leiden eer aan door maar liefst zes steals te pakken. Bovendien miste Spirou Basket Charleroi in het laatste kwart maar liefst zeven van de tien vrije worpen.

Gaatje
Het beslissende gaatje viel drie minuten voor tijd. Zorg en Zekerheid Leiden was uitgelopen naar 54-61 en wist de marge zelfs te vergroten naar negen punten. Charleroi drong nog wel aan, maar vanaf de lijn zorgden Marijn Ververs en Maarten Bouwknecht voor de winst: 65-71.

In de play-offs stuit ZZ Leiden op Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De eerste wedstrijd is woensdag 8 mei.