Dina Diamond tijdens Leiden Pride (Foto: Jannie de Groot)

Maand van de Leidse Portretten in de StadsKamer

Fotografe Jannie de Groot portretteert groepen mensen die door de samenleving gezien worden als bijzonder. Eén van haar portretseries, die momenteel te zien is in de StadsKamer aan de Nieuwstraat 7 in Leiden, gaat over Drag Queen Dina Diamond. Jannie fotografeerde haar tijdens de Leiden Pride, bij het voorlezen in de bibliotheek en achter de tap. Ook volgde ze Kevin, de man achter Dina Diamond. Bij Sleutelstad Cultuur vertellen De Groot en Diamond over anders zijn en over acceptatie.

“Mensen die anders zijn worden soms in de samenleving uitgesloten. In plaats van die kwetsbaarheid wil ik de schoonheid laten zien. De mensen die in al hun eigenheid hun leven leiden”, vertelt Jannie. “Dina Diamond ontmoette ik tijdens Leiden Pride, toen ik een foto van haar en haar partner maakte. Sindsdien heb ik haar op verschillende plekken gefotografeerd, en ook de man achter haar alterego.” Diamond: “Als Drag Queen ben ik een entertainer. Mijn verschijning is er juist om de aandacht te trekken. Het was dus niet ongemakkelijk om gefotografeerd te worden. Leuk aan de serie van Jannie is dat ze ook foto’s heeft gemaakt van mijzelf als Kevin. Zo ziet de bezoeker van de StadsKamer mij als mens en als entertainer.”

Vragen
Drag Queens roepen soms bij mensen wantrouwen op. Diamond stelt gerust: “Als Drag Queens bieden wij een fantasiebeeld. Daarom vinden kinderen het zo leuk als we voorlezen: kinderen houden van verkleden, ze houden ervan de rol van iemand anders aan te nemen. Een voorgelezen verhaal komt uit de mond van een verkleed persoon beter binnen. Als Drag Queens spelen we een spel, bedoeld om sfeer op te roepen en te vermaken.” De Groot vult aan: “Deze zaterdagmiddag is iedereen welkom om de foto’s te zien maar ook al die vragen te stellen die ze willen stellen. Want Dina Diamond zal als gastvrouw optreden, meedoen aan een interview en vragen van bezoekers beantwoorden.”

Straatfotografie
In de rest van de maand mei vertonen ook andere fotografen hun portretten. Henni Ligtrink exposeert op 11 mei en de foto’s van Han de Bruijn hangen er op 18 en 25 mei. Op 18 mei is de StadsKamer tegelijk ook ingericht als een pop-up studio, waar bezoekers zich kunnen laten portretteren. Een week later, op 25 mei, is het thema ‘straatfotografie’. Han de Bruin fotografeert dan voorbijgangers die volkomen vreemden voor elkaar zijn. Onder de titel ‘Touching Strangers’ kunnen zij gezamenlijk op de foto alsof ze elkaar al jaren kennen.

StadsKamer
De StadsKamer aan de Nieuwstraat 7 te Leiden, is geopend op woensdag- en zaterdagmiddagen. De maandelijks wisselende thema’s voor exposities en activiteiten zijn een initiatief van StadLab Leiden, in samenwerking met de welzijnsorganisaties Incluzio, BuZz en SOL.

Jannie de Groot en Dina Diamond vertellen bij Sleutelstad Culuur over de portrettenreeks in de StadsKamer.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×