Afbeelding exoplaneet
Een exoplaneet. (Foto: NASA)

Nobelprijswinnaar geeft gratis lezing over leven in het universum

De Sterrenwacht van Universiteit Leiden organiseert een lezing voor geïnteresseerden over exoplaneten en leven in het universum, gepresenteerd door Nobelprijswinnaar professor Didier Queloz. Deze gratis lezing in het Engels is bedoeld voor niet-wetenschappers en vindt plaats op woensdagavond 19 juni 2024 in de Stadsgehoorzaal te Leiden.

De vele planetaire systemen die zijn ontdekt rond andere sterren – exoplaneten – hebben radicaal onze kijk op onze plaats in het universum veranderd. Dit schept een historische kans en een onweerstaanbare oproep om te zoeken naar tekenen van leven op deze nieuwe werelden om onze eigen oorsprong te verkennen.

Nobelprijswinnaar prof. Didier Queloz zal recente ontwikkelingen in dit spannende onderzoeksgebied delen met het publiek tijdens deze presentatie van een uur. Professor Queloz staat bekend als een pionier op het gebied van exoplanetenonderzoek en is Jacksonian Professor of Natural Philosophy aan het Cavendish Laboratory van de Universiteit van Cambridge en parttime hoogleraar natuurkunde aan ETH-Zürich.

Geïnteresseerden zijn welkom op woensdag 19 juni vanaf 19.30 uur. De lezing is van 20.00 tot 21.00 uur, het is wel noodzakelijk van te voren een gratis ticket te reserveren.

Prof. Didier Queloz
Prof. Didier Queloz was een pionier in de ‘exoplanetenrevolutie’ in de astrofysica toen hij tijdens zijn promotieonderzoek in 1995 de eerste ontdekking aankondigde van een reuzenplaneet die om een andere ster draait, buiten ons zonnestelsel. Deze spectaculaire ontdekking leidde tot zijn bekroning met de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 2019 en markeerde het begin van het exoplanetenonderzoek.

In de afgelopen 25 jaar heeft professior Queloz voortgang geboekt in de detectie en meting van exoplaneetsystemen, met als doel informatie te verkrijgen over hun fysieke structuur om hun vorming en evolutie beter te begrijpen en te vergelijken met ons zonnestelsel. Hij heeft deelgenomen aan diverse onderzoeken die hebben geleid tot de ontdekking van honderden planeten, waaronder veel baanbrekende resultaten.

Recentelijk heeft zijn werk zich gericht op de detectie van aardachtige planeten, waarbij hij een uitgebreid onderzoeksprogramma heeft opgezet met als doel verdere vooruitgang te boeken in ons begrip van de bewoonbaarheid van exoplaneten en het leven in het universum.

Leiden Maatschappij Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×