Lisanne Wepler bij een van haar etsen in de aula van de Historische Begraafplaats Groenesteeg.

Kunstenares Wepler toont etsen van bomen

Onder de titel ‘Bomen – Onze buren toont Lisanne Wepler haar boom-etsen in de aula van Historische begraafplaats Groenesteeg, onderdeel van het Singelpark. En niet geheel toevallig: de tweehonderd jaar oude Bruine Beuk van Groeneveld speelt een hoofdrol in het geëxposeerde werk. Wepler is gefascineerd door bomen die ze in allerhande vormen en kleuren portretteerde.

De twee grootste etsen van de Bruine Beuk vallen direct op, omdat ze met enorm veel detail en grijstinten zijn gemaakt. “Ik ben 25 dagen naar de beuk gegaan om verder te tekenen en elke keer ging deze ene etsplaat na het tekenen in het zuur,” vertelt Wepler bij Sleutelstad Cultuur. “De eerste lijnen die ik tekende zijn dus 25 keer geëtst en geven diepe donkere lijnen, de laatste lijntjes maar een of twee keer, die zijn dun en licht.”

  • Detail uit ets van de Dikke Dame van Lisanne Wepler
    Detail uit ets van de Dikke Dame van Lisanne Wepler
  • Lisanne Wepler etst op Historische begraafplaats Groeneveld (Foto: drukdrukpaint.nl)
    Lisanne Wepler etst op Historische begraafplaats Groeneveld (Foto: drukdrukpaint.nl)
  • Detail uit ets van de Dikke Dame van Lisanne Wepler
    Detail uit ets van de Dikke Dame van Lisanne Wepler
  • Kleuren etsen van de Dikke Dame van Lisanne Wepler
    Kleuren etsen van de Dikke Dame van Lisanne Wepler
  • Ets van Lisanne Wepler. Ondersteunende takken.
    Ets van Lisanne Wepler. Ondersteunende takken.

Op de tentoonstelling hangen allerhande etsen van bomen en knoestige takken, in zwart, bruin en kleur. “Ik vind bomen gewoon heel erg mooi. Ik hou van ze. Het zijn levende wezens die door het hele jaar heen steeds veranderen. Ze brengen ons heel veel goeds en wij moeten een beetje voor ze zorgen. Ik zie ze als buren, niet als groene decoratie.”

Wepler werkt aan een fraai vormgegeven doos met dertig etsen van bomen, met foto’s en verhalen van de ‘buren’ van deze bomen. In deze verhalen vertellen allerhande mensen wat deze bomen voor hen betekenen. Op de expositie is het begin van deze verzameling te zien en kan er op het werk worden ingetekend. Lisanne Wepler is zelf alle dagen aanwezig op de tentoonstelling die nog te zien is op 5, 10,11 en 12 mei tussen 12 en 17 uur.

Lisanne Wepler is te gast bij Sleutelstad Cultuur en vertelt uitgebreid over haar etsproces en over haar etsen op de expositie ‘Bomen – onze vrienden’ (Sleutelstad Cultuur 4-5-2024).

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×