(Archieffoto: Sleutelstad)

Weer als vanouds: muziek in de Leidse hofjes tijdens het Pinksterweekend

Met het Leidse Hofjes Festival tijdens het Pinksterweekend is een traditie in ere hersteld. Op ongeveer 25 locaties vinden op 19 en 20 mei zo’n 120 optredens plaats. Naast optredens in de hofjes, wordt er ook muziek gemaakt in onder andere het Leidse stadhuis en kunstcentrum ARS.

De toekomst van de hofjesconcerten zag er na de coronaperiode en het onverwachte overlijden van oprichter en organisator Michiel van Westering in 2021 zorgelijk uit. Een enthousiast groepje muziekliefhebbers pakte de draad weer op. Vorig jaar nog voorzichtig met een lightversie van het festival in het Leidse stadhuis en de Pieterskerk, maar dit jaar met een uitgebreide line up en weer in de hofjes. En daarmee is het Leids Hofjes Festival terug naar de oorsprong: muziek tijdens het Pinksterweekend in zoveel mogelijk Leidse hofjes.

“Maar wel met een nieuwe naam”, zegt Stijn van Megen, een van de organisatoren van het evenement. “We hebben in plaats van hofjesconcerten gekozen voor hofjesfestival, om daarmee te benadrukken dat het een benaderbaar, toegankelijk en laagdrempelig evenement betreft. We hopen met die nieuwe naam en met een bredere programmering een meer divers publiek te bereiken. Heel poëtisch zou je kunnen zeggen dat het hofjesfestival een evenement voor iedereen is, in elk stadium van het muzikale leven. Van de veteraan die zijn hele leven al muziek luistert, tot de mensen die de verschillende muziekgenres nog aan het ontdekken zijn.”

Artist in residence
Het is de vijftiende keer dat dit evenement wordt georganiseerd, dit jaar onder de artistieke leiding van Sebastiaan Kemner en Vincent van Wijk. Zij hebben er bij deze editie voor gekozen om Daahoud Salim als ‘artist in residence’ aan het festival te verbinden. Van Megen: “Daahoud is min of meer de centrale musicus van het evenement. Een pianist/componist die klassiek is opgeleid maar ook als jazzmusicus actief is en muziek op een heel eigen en vernieuwende manier benadert. Hij is op beide dagen op diverse locaties te beluisteren.”

Zie www.leidsehofjesconcerten.nl voor meer informatie over programmering, locaties en uitgiftepunten voor de toegangsbewijzen.

Sleutelstad Cultuur: Stijn van Megen over het Leidse Hofjes Festival.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×