Wethouder Paul de Bruin, Harm van Os van installatiebedrijf Freek van Os en Esther Habers, directeur bibliotheek Voorschoten. Foto: Voorschotense Krant

Gemeente Voorschoten plaatst 26 zonnepanelen op de bieb

Computers om de nieuwste titels in op te zoeken. Koffieautomaten voor cappuccino bij een tijdschrift of krant. En natuurlijk alle verlichting: dankzij 26 nieuwe zonnepanelen wordt de bibliotheek in Voorschoten vanaf nu grotendeels duurzaam van elektriciteit voorzien.

Wethouder Paul de Bruijn nam samen met directeur Esther Habers, de zonnepanelen in gebruik. Dankzij de plaatsing van de zonnepanelen is in een keer voorzien in een groot deel van de elektriciteitsbehoefte voor de komende jaren. De afgelopen weken zijn de lampen ook al voorzien van ledverlichting en is een begin gemaakt met het isoleren van de cv-installatie.

Wethouder De Bruijn (vastgoed): “Erg fijn dat we naast led-verlichting en isolatie nu ook 26 zonnepanelen hebben kunnen plaatsen. Dit gaat naast een duurzame opwek direct een besparing opleveren bij onze bibliotheek. Op deze manier kan de bibliotheek weer een aantal jaar vooruit.”

Gemeentehuis
Nog steeds zijn er plannen om de bibliotheek over vijf tot zeven jaar te verplaatsen naar het gemeentehuis aan de Leidseweg. “Dat moet ook flink verbouwd worden want zoals het nu is, gaat het niet langer”, vervolgt de wethouder. “Maar dat duurt nog wel een aantal jaren en in de tussentijd is besloten dat we beperkte verduurzamingsmaatregelen nemen voor de bibliotheek. Het pand is ruim honderd jaar oud en is verder niet geïsoleerd. Zo zijn er nog enkelglas ramen in een ijzeren sponning. Niet meer van deze tijd maar vervanging ervan is zo duur dat het niet meer rendabel is voor die paar jaar.” De zonnepanelen kostten 15.000 euro. “Veel geld ja maar dat levert het ook op.”

Samenwerking
Het plaatsen van de zonnepanelen werd in nauwe samenwerking met het bestuur van de bibliotheek besproken en uitgevoerd. “Ook wij hechten aan verduurzaming”, zegt directeur Esther Habers. “Niet alleen voor het milieu, maar ook om waar mogelijk onze lasten te verminderen. Dankzij de zonnepanelen hoeft de bibliotheek minder geld uit te geven aan energie, en is er meer geld voor de bibliotheek en haar collectie. Wij zijn er blij mee.” Ook zij had graag gezien dat de ramen vervangen konden worden: “Maar we realiseren ons dat daar een enorm prijskaartje aan hangt.”

Listigheidje
Dan blijft er nog de onzekerheid over de salderingsregeling. Leveren deze zonnepanelen dan nog wel genoeg op? “Ja”, zegt Harm van Os van installatiebedrijf Freek van Os dat de zonnepanelen op de bieb installeerde. “Het is natuurlijk krom dat je voor veel geld zonnepanelen hebt aangeschaft en voor de te veel opgewekte stroom weer moet betalen. Het is een listigheidje van de energieleveranciers maar onder aan de streep ben je toch goedkoper uit en dan heb ik het nog niet eens over duurzaamheid. Het lastige is ook dat elke leverancier weer eigen regels hierin heeft, kom daar maar eens uit. Het heeft er wel voor gezorgd dat de markt voor zonnepanelen behoorlijk is ingestort en panelen stukken goedkoper zijn geworden. De markt speelt overigens wel in op deze ontwikkelingen, zo zijn er al apparaten die bijhouden hoeveel stroom je opwekt en de panelen uitschakelen als je over je limiet gaat. Dan hoef je niet terug te betalen.”

Eerder al zijn bij buurthuizen de Boschbloem en Alettahof zonnepanelen, HR++glas en waterpompen geplaatst en ledverlichting aangelegd. De opgedane kennis en ervaring bij de buurthuizen is toegepast bij de werkzaamheden op het dak van de bibliotheek.

Nieuws Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×