(Foto: Rijnlandse Molenstichting)

Een kijkje nemen in de poldermolens tijdens de Nationale Molendagen

Tijdens de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei zijn verschillende molens in de Leidse regio draaiend te zien en zijn deze ook opengesteld voor publiek. Zo kan het publiek ervaren hoe een molen werkt en welke rol deze inneemt in de waterhuishouding. Ook de poldermolens van de Rijnlandse Molenstichting doen mee.

Bij een aantal molens worden activiteiten georganiseerd. Zo is er in de gemeente Kaag en Braassem een ontbijt met molenaars en een wandeltocht en is er bij de Broekdijkmolen in Warmond livemuziek. Ook zijn daar radioamateurs met een zendstation actief. In de molens zelf vertellen de molenaars over hun ambacht en de gebruiken die daarbij horen.

De Rijnlandse Molenstichting draagt zorg voor 52 poldermolens, die allemaal  Rijksmonument zijn. 43 hiervan zijn hulpgemaal en helpen een aantal keer per jaar op verzoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland om de polders droog te houden.

Het is belangrijk voor molens dat ze regelmatig draaien zodat de onderdelen van goede kwaliteit blijven. De meeste molens van de Rijnlandse Molenstichting draaien in het weekend, aangezien de molenaars het vrijwillig doen. Iedere eerste zaterdag van de maand draaien de meeste molens, behalve in juli en augustus.

Veel molens draaien tijdens de Nationale Molendagen, afhankelijk van de weersomstandigheden, tussen ongeveer 10.00 en 17.00 uur, maar bij sommige molens wijken de tijden iets af. Er zijn ook molens gesloten vanwege het broedseizoen of onderhoud. Een overzicht van de bezoekmogelijkheden per gemeente staat op de website van de Rijnlandse Molenstichting.

Cultuur Leiden Leiderdorp Regio Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×