LHC Roomburg dames 1. (Foto: Jeannet Koomans)

Hockeyclub Roomburg: Pims, rad van fortuin en de boetebitch

Presteren en plezier maken gaan hand in hand bij de Leidse hockeyclub Roomburg. Met 1400 leden de grootste vereniging van de stad. Er wordt hard en serieus getraind, volop gestreden om op het veld het beste resultaat te halen, maar is ook tijd voor feestjes, samen eten en af en toe een geintje uithalen. Maak kennis met de vereniging van de week.

De velden van hockeyvereniging Roomburg liggen ingeklemd tussen de Van Vollenhovenkade en de Kanaalweg. Daarnaast gebruiken ze ook een veld van korfbalvereniging Trigon iets verderop in de wijk. Ideaal is het niet voor de leden van Roomburg, maar ze doen het er maar even mee. De sportieve prestaties hebben er niet onder te lijden.

Promoveren
Het eerste herenteam van Roomburg is vorig jaar gepromoveerd naar de Overgangsklasse en maakt nu kans op een plek inĀ  de nacompetitie die eventueel promotie naar de Promotieklasse kan opleveren. Bij de vrouwen gaat het ook al goed. Zij spelen wel iets lager, maar kunnen dit jaar promoveren naar de Eerste klasse.

Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de schijnwerpers en deze keer is het de Leidse Hockeyclub Roomburg. Michelle Bakker (28 jaar) en Karlijn Smit (20 jaar) spelen allebei in het eerste damesteam. Ze kwamen allebei voor studie naar Leiden en kozen voor Roomburg. Naast zelf spelen geven ze ook allebei training aan jeugdteams. “Het is heel erg leuk om je eigen passie voor het hockey door te geven”, zegt Smit. “Ik leer er zelf ook heel veel”, zegt Bakker. “Je leert geduld hebben en je leert jezelf kennen.”

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel praat met Michelle Bakker en KarlijnĀ  Smit over hockeyclub Roomburg.

Bakker en Smit roemen allebei de gemoedelijke familiesfeer bij hun club. “Het is opvallend hoeveel mensen je van gezicht kent”, zegt Smit, die aan haar eerste jaar bij Roomburg bezig is. “Er wordt ook veel georganiseerd.” Zoals Pims, het jaarlijkse hockeytoernooi tijdens het Pinksterweekend en waaraan leden en niet-leden mogen meedoen. “Het begint op vrijdagavond en eindigt op zondagavond en daar doen dan zo’n 38 teams aan mee. Maar er speelt van alles door elkaar. Er wordt gehockeyd en genoten van de gezelligheid, de reuring en de mensen.”

Daar doet het eigen team ook aan mee. Op dinsdagavond eet het team altijd samen op de club en om de beurt hebben twee teamleden dan kookbeurt. “En dan hebben er we ook altijd de dinsdag date-up date, dus dan moet iedereen vertellen hoe het gaat met haar liefdesleven. Zo leren we elkaar goed kennen. In principe is het wel de bedoeling dat je de waarheid vertelt.”

Boetebitch
Wie betrapt wordt op het niet nakomen van afspraken of een taak verzaken, krijgt te maken met het rad van fortuin. “Dan kun je geluk hebben dat je er goed vanaf komt, maar je kunt ook een boete krijgen. En dat gaat dan in de teampot, of je moet een taart bakken.” Smit heeft al een paar keer de straf bittergarnituur geloot. Ook heeft het team een boetebitch, en die is verantwoordelijk voor het innen van de boetes.

Het team van Bakker en Smit heeft wat rumoerige jaren achter de rug. “We hebben veel trainerswisselingen gehad. Maar we hebben nu een goede trainer, Joost van Eyk. Onze doelstelling vooraf was om bij de eerste drie te eindigen, maar het gaat boven verwachting goed. Elke wedstrijd is nu een finale. Op 26 mei spelen we tegen onze directe concurrent, BHC Overbos in Beverwijk. Als mensen meewillen, laat het weten, dan regelen wij een busje.” Wie het eerste vrouwenteam van Roomburg wil toejuichen en aanmoedigen, kan een mail sturen naar dames@roomburg.nl. Wellicht gaat er dan een heuse supportersbus op pad.

 

Leiden Sport Vereniging van de week


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×