Frisse lenterisotto
Koken zonder Dieren: frisse lenterisotto

Koken zonder Dieren: frisse lenterisotto

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van communicatieadviseur en klimaatburgemeester van Leiden, Peterlien Soels.

“Risotto is een Noord-Italiaans gerecht. De arboririjst is een korte dikke korrel met een zachte, romige textuur. Ik hou van de romige smaak van die rijst. De citroen en geroosterde paprika’s zorgen voor een frisse smaak.”

Ingrediënten voor 4 personen:
1 eetlepel olijfolie
2 sjalotjes, fijngesneden
3 teentjes knoflook
½ theelepel tijm
½ theelepel rozemarijn
350 gram risottorijst
125 milliliter witte wijn
1,5 liter hete groentebouillon
250 gram tuinerwten (diepvries)
2 geroosterde paprika’s (pot), in reepjes
Rasp & sap van 1 kleine citroen (of naar smaak)
Verse peterselie
Vier eetlepels edelgist
Bosje groene asperges

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak de sjalot een paar minuten. Pers de knoflook er boven uit en voeg tijm en rozemarijn toe. Voeg de risottorijst toe en schep het geheel gedurende twee minuten om. Schenk de wijn erbij en breng zachtjes aan de kook. Als de wijn is ingetrokken en de alcohol verdampt, zet je het vuur laag en begin je met bouillon toevoegen. Steeds een kopje erbij als het water helemaal door de rijst is opgenomen. Het is een geduldwerkje. Let op dat de rijst niet aanbrandt.

Rooster intussen de groene asperges in een grillpan. Heb je die niet, rooster ze dan in een droge koekenpan. Rasp de citroenschil en pers de citroen uit. Snij de peterselie fijn.

Met het laatste kopje bouillon voeg je ook de erwten en paprikareepjes toe. Als de bouillon is ingetrokken roer je de citroenrasp, het citroensap en de peterselie erdoor. Voeg ook de edelgist toe en roer nog een keer goed door. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.

Leg de asperges op je gerecht. Eet smakelijk!

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×