Martin Diaz Quintet geeft het slotconcert van de Leiden Jazz Award. (Foto: LJA 2020)

Leiden Jazz Award neemt afscheid, samen met Martin Diaz Quintet

Sinds 2009 was de Leiden Jazz Award een begrip in Nederland en ver daar buiten. Volgens historicus Cor Smit was het zelfs een springplank voor de carrière van veel internationale jazz musici. Deze wedstrijd voor jong jazztalent stopt op 17 mei noodgedwongen, maar wel met muziek: een slotconcert met het Martin Diaz Quintet. “In 2020 was Diaz een van de finalisten, maar na de halve finale brak corona uit,” vertelt Smit bij Sleutelstad Cultuur. “De finale kwam er niet. Nu bij ons afscheid krijgt hij alsnog het podium.”

Het belang van de wedstrijd staat nog steeds overeind. “Er is in Nederland geen andere wedstrijd die jong jazztalent deze kansen geeft.” De wedstrijd stopt dan ook alleen omdat er niet genoeg vrijwilligers zijn gevonden om de Leiden Jazz Award te blijven organiseren. De Award ontstond op initiatief van Ton van Noord, nadat Cees Mentink zijn boek ‘Leidse Jazz Geschiedenis (1899-2009)’ had voltooid.

Onder het motto ‘we moeten niet alleen achteruit, maar ook vooruit kijken’ organiseerde Van Noord hij van 2009 tot 2018 de award en ontving daarvoor de gouden speld van de gemeente.

Allure
Het lukte daarna de award tot 2022 te organiseren. Maar de overgebleven organisatie is ondertussen te klein om dat voort te zetten. “Je bent er het hele jaar mee bezig.” Voor Leiden valt  hierdoor een award weg met internationale allure. “De Nederlandse jazzopleidingen staan internationaal in hoog aanzien.” vertelt Smit. “Al snel waren het dan ook internationale bands die de award wonnen.”

Leidenkenner Cor Klein, die bij de oprichting betrokken was, betreurt vooral de kans die de voorrondes en finale voor het publiek bood: “Jazz is enorm gevarieerd. Dat kreeg je daar te horen. Er zat altijd enorm veel variatie in de muziek en de samenstelling van de bands, van traditioneel tot vernieuwend.”

Het Slotconcert is op 17 mei in Muziekhuis Middelstegracht 123 om 20:15.

Cor Smit en Cor Klein over einde Leiden Jazz Award (deel 1)

Cor Smit en Cor Klein over einde Leiden Jazz Award (deel 2)

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×