Nieuw boek over Blauwe Tram Leiden – Den Haag

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de elektrische Blauwe Tram van de NZH ging rijden tussen Leiden, Den Haag en Scheveningen. Voor Stichting De Nieuwe Blauwe Tram was dat de aanleiding om deel 8 van de boekenreeks te wijden aan de historie van de twee ‘oerlijnen’ van De Blauwe Tram, de tramlijnen Leiden – Den Haag en de lokaaldienst Voorburg – Scheveningen.

De geschiedenis gaat terug tot 1879, wanneer de stoomtram van Den Haag naar Scheveningen in dienst komt. Enkele jaren later volgt de stoomtramlijn van Leiden naar Den Haag. Rond 1924 komen beide lijnen in exploitatie bij de NZH, die ze moderniseert en elektrificeert en de voor die tijd zeer moderne blauw-grijs geschilderde Boedapester-trams in dienst stelt. Bij het grote publiek staat de tramverbinding hierdoor al snel bekend als de Blauwe Tram. De tram Leiden – Den Haag rijdt tot november 1961 en is hiermee helaas ook de laatste elektrische tramlijn van de NZH. Het bedrijf gaat hierna verder als busbedrijf.

Kleurrijk
Deel 8 ‘De lijn Leiden – Den Haag en de lokaaldienst Voorburg – Scheveningen’ vertelt op 96 pagina’s en met circa 150 afbeeldingen de historie van beide tramlijnen, die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van de noordwestelijke Randstad. Een groot deel van het boekje bestaat uit een ‘kleurrijke’ reis per tram van Leiden naar Scheveningen met circa 75 kleurenfoto’s van de Blauwe Tram, waarvan een groot deel nog niet eerder is gepubliceerd.

Het nieuwe boekje kost 19,95 euro en is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in de regio en direct bij Stichting De Nieuwe Blauwe tram via denieuweblauwetram.nl

Reconstructie tramstel
Stichting De Nieuwe Blauwe Tram reconstrueert het tweelingtramstel A619/A620 uit 1932. Deze tram was op 9 november 1961 de laatste Blauwe Tram in de geschiedenis. De stichting geeft ter ondersteuning van dit project een serie boeken uit over de historie van het trambedrijf van de NZH. Eerdere delen in de reeks beschrijven onder andere de trams rond Haarlem, de Bollenlijn Haarlem – Leiden en de trams in Waterland. In voorbereiding is deel 9, dat de tramlijnen naar Katwijk en Noordwijk als onderwerp heeft. Dit boekje verschijnt in het najaar.

Leiden Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×