Een reportage van de Leiden Marathon 2024. (Video: Robbert Beurse, foto's: Emile van Aelst).

Organisatie kijkt met 'mixed feelings' terug op marathon: 'Gelukkig is er niemand overleden'

“Het was een enerverende dag”, concludeert Tjeerd Scheffer, organisator van de Leiden Marathon. Door de hitte zondag zijn ‘veel lopers’ onwel geworden met als gevolg dat er geen ambulances meer beschikbaar waren en een grote drukte ontstond op de spoedeisende hulp-afdelingen van meerdere ziekenhuizen. Rond 15.00 uur werd zelfs besloten om alle wedstrijden te staken. “Er is gelukkig niemand overleden. Iedereen die onwel is geworden, is weer thuis of bijna uit het ziekenhuis.”

Scheffer blikt maandag met mixed feelings terug op wat er allemaal is gebeurd tijdens de Leiden Marathon. “Ik ben hartstikke blij dat we zoveel voorbereidingen hebben getroffen en de dag goed konden starten. Maar het was op een gegeven moment gewoon echt niet meer verantwoord om door te gaan”, vertelt hij. “En als het zo afloopt dan is dat hartstikke triest, vooral voor de lopers.”

De organisatie hield in de dagen voor de marathon de weerberichten al goed in de gaten en wist dat het rekening moest houden met warme temperaturen. “We hadden daarom al veel extra maatregelen getroffen. Zo waren er veel meer waterposten, heel veel meer ijs bij de EHBO-posten langs alle routes en extra douches”, begint de organisator.

25 mensen naar ziekenhuis
“We hadden extra ondersteuning bij de EHBO-posten geregeld en de supporters langs het parcours opgeroepen om met tuinslangen langs het parcours te staan”, gaat Scheffer verder. “We hebben heel veel gedaan. Eigenlijk alles wat in ons vermogen lag.” Maar toch ging het al snel goed mis. Het aantal onwelwordingen is nog steeds onduidelijk, maar volgens Veiligheidsregio Hollands Midden gaat het om een ‘hoog aantal’ en ‘veel lopers’. Ambulances moesten uit de hele omgeving worden opgeroepen en uiteindelijk moesten 25 mensen mee naar het ziekenhuis. Vooral de lopers van de halve marathon, die om 11.00 uur was gestart, kregen last van de hitte.

Een van de lopers was Lennart Rhee, hij liep de hele marathon. “Vooraf wisten we natuurlijk dat het warm zou worden, maar pas tijdens het rennen merkten we dat het bijna niet te doen was. Na dertig kilometer merkte je dat iedereen begon weg te zakken”, vertelt hij. “De warmte neemt het over en je lichaam gaat in een soort overlevingsstand dan”, legt de loper uit.

Hoewel Rhee de finish wel heeft gehaald, voelde ook hij zich niet helemaal goed daarna. “Ik was na de finish wel dertig seconden helemaal de weg kwijt. Uiteindelijk met wat afkoeling ging het wel weer.”

Ambulancetekort 
Aan het begin van de middag kreeg de organisatie te horen dat de druk op de ambulances en ziekenhuizen te groot begon te worden. “De hele dag door overleggen we met de veiligheidsregio over hoe de situatie is. Op een gegeven moment werd ons duidelijk gemaakt dat er geen capaciteit meer was bij de ambulances en we kregen door dat de spoedeisendehulp-afdelingen in meerdere ziekenhuis eigenlijk vol zaten”, legt organisator Scheffer uit.

“Daarom hebben we toen eerst besloten om de 10-kilometerloop uit te stellen en te kijken of de situatie zou verbeteren”, gaat hij verder. “Maar dat gebeurde niet en dus hebben we, samen met de veiligheidsregio en de gemeente, besloten om die wedstrijd af te gelasten.” De lopers die nog bezig waren met een van de andere parcours werd gevraagd de rest van de route te wandelen.

Bedreigd
De lopers die in het startvak voor de tien kilometer klaarstonden, hebben daardoor lang moeten wachten op het startschot dat uiteindelijk nooit zou komen. “Dan krijg je natuurlijk veel mensen die je teleurstelt en ook boze mensen”, zegt Scheffer. “Mijn eigen vrouw stond bij de helpdesk en zij is ook bedreigd”, vertelt hij. “Dat is natuurlijk te gek voor woorden.”

Toch snapte het overgrote deel van de lopers de beslissing wel, benadrukt de organisator. “Ik heb ook gehoord dat veel mensen blij waren dat wij deze beslissing voor hen genomen hebben.”

Compensatie
De organisatie gaat de komende tijd evalueren hoe dit soort situaties in de toekomst beter aangepakt kunnen worden. “De vraag is of iedereen zich goed voorbereidt, dat is de eigen verantwoordelijkheid van de lopers. Maar daar willen we ons niet achter verschuilen. Wij gaan evalueren hoe we dit soort risico’s kunnen vermijden”, zegt Scheffer. Daarnaast is de organisatie ook in overleg over wat ze kunnen doen om de lopers van de 10 kilometer, die nooit zijn gestart, te compenseren.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Sport Zoeterwoude Leiden Marathon 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×