(Privefoto)

Stoepkrijten voor overleden Jacklyn (2) tijdens marathon: 'Hopen op regenboog van hartjes'

Toen Jacklyn uit Leidschendam nog voor haar tweede verjaardag in het ziekenhuis belandde met een zeldzame vorm van leukemie, wilde ze niets liever dan stoepkrijten. Voor haar overlijden in 2017 mocht ze dat één keer doen. Ter nagedachtenis aan zijn dochter roept vader Andy nu iedereen op om tijdens de marathon van Leiden hartjes op het parcours te krijten voor Jacklyn én alle andere kinderen met leukemie.

Jacklyn Molhoek werd in 2014 geboren als dochter van Andy en Leonie. Maar het geluk voor het prille gezin was van korte duur. Toen Jacklyn anderhalf jaar oud was, werd namelijk een zeldzame vorm van leukemie geconstateerd. Ondanks haar dappere strijd en vele ziekenhuisbezoeken overleed Jacklyn op 17 juli 2017. Ze was toen twee jaar en zeven maanden.

Voor vader Andy Molhoek en zijn vrouw is Leiden een bijzondere plek geworden in de jaren voor en na het overlijden van Jacklyn, zo vertelt hij. “Het is de plek waar we onze dochter hebben verloren, maar ook waar we mooie momenten hebben gekend.”

Team Jacklyn
Zodoende kwam het stel op het idee om mee te doen met de Leiden Marathon. Jacklyn’s zusje Jamey (7) doet mee aan de Kids Run, moeder Leonie legt tien kilometer af en Molhoek zelf loopt de halve marathon. Met Team Jacklyn willen ze geld ophalen voor Stichting KiKa, dat zich inzet in de strijd tegen kanker bij kinderen.

“Een jaar na haar overlijden hebben we Team Jacklyn opgericht”, vertelt Molhoek. “Het percentage van kinderen die leukemie overleeft hing lang rond de zeventig procent. Nu is dat 81 procent. “Er is vooruitgang, maar nog niet genoeg. We hopen dat percentage naar honderd te brengen en willen ons steentje bijdragen uit naam van Jacklyn.”

De vader, moeder en zusje van Jacklyn. (Privéfoto)

Stoepkrijt
Vandaar ook de stoepkrijtactie. Jacklyn was namelijk nog maar heel klein toen ze ziek werd. Daardoor heeft ze een lange periode van haar korte leventje in het ziekenhuis moeten liggen. “Stoepkrijt kende ze alleen van een liedje van Sesamstraat. Dat wilde ze heel graag een keer doen. Ze heeft vlak voor haar overlijden één goede dag gehad waarop we even naar buiten mochten om te stoepkrijten. Een hele mooie herinnering.”

Jacklyn Regenboog Dag
De sterfdag van Jacklyn, 17 juli, staat bij het gezin dan ook bekend als ‘Jacklyn Regenboog Dag’. “Dan gaan we naar het Ronald McDonald Huis, waar we gewoond hebben en dan trekken we, samen met onze dochter Jamey, een heel spoor door Leiden heen met stoepkrijt en eindigen we op de plek waar we met Jacklyn hebben zitten krijten.”

Dit jaar wil Molhoek meer mensen oproepen om óók een spoor van hartjes langs de route van de marathon op straat te krijten. “We willen heel Leiden voorzien van hartjes op het parcours. Niet alleen voor Jacklyn, maar ook voor al die andere kinderen met leukemie. We hopen een regenboog van hartjes aan te treffen.”

Wil jij Team Jacklyn na het lezen van dit bericht ook steunen? Dat kan via deze pagina.

Leiden Leiden Marathon 2024


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×