Zo’n 150 studenten, docenten en andere medewerkers van de Universiteit Leiden gingen de straat op. (Foto's: Felix Straatsma)

Studenten en docenten samen op de been: 'Universiteit medeplichtig aan genocide'

Als onderdeel van de nationale ‘walk-out’ die maandag op verschillende plekken in het land werd georganiseerd, liepen zo’n 150 studenten, docenten en andere medewerkers van de Universiteit Leiden gezamenlijk het Lipsius-gebouw uit om een protestmars te houden. De demonstranten vinden dat de universiteit, die ‘medeplichtig is aan de genocide in Gaza’, haar banden met Israël moet verbreken.

Om 11.00 uur vertrok de stoet vanaf het Lipsius-gebouw richting het Rapenburg. De menigte scandeerde verschillende leuzen, waaronder ‘Disclose! Divest! We will not stop, we will not rest!’, ‘Leiden, Leiden, you can’t hide! Stop supporting genocide!’ en ‘Anti, anti-, anti-fascista!’. Ter hoogte van het Academiegebouw hield de groep twee minuten stilte om de slachtoffers in Gaza te gedenken. De universiteit had uit voorzorg de toegangspoort bij het Academiegebouw gesloten. Vervolgens zette de protestmars zich voort richting de Oude UB, waar het College van Bestuur van de Universiteit huist. Bij de demonstratie waren meerdere politieagenten aanwezig.


Ebrar Kaya, namens Students Collective lid van de universiteitsraad, vertelt over de banden die de Universiteit Leiden met Israël onderhoudt.

Ebrar Kaya, namens Students’ Collective lid van de universiteitsraad, liep mee bij het protest. Volgens hem is de Universiteit Leiden wel degelijk medeplichtig aan genocide in Gaza. “Wij werken met universiteiten samen die verschrikkelijk verweven zijn met het defensiecomplex van de staat Israël. Ze hebben daar beurzen voor studenten die het leger ingaan, hun campussen worden gebruikt als legerbasissen, ze hebben hele secties van faculteiten die worden ingezet voor gebruik in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Daar zijn wij dus medeplichtig aan.” Door deze samenwerkingen, legt Kaya uit, hebben deze Israëlische universiteiten toegang tot dezelfde gedeelde budgetten als Nederlandse universiteiten. Daaronder valt ook subsidie vanuit de Europese Unie (EU). Het zijn overigens geen kleine bedragen. “Die samenwerkingen,” zegt Kaya, “dat gaat over tonnen.”

Het nut van de boycot waar de demonstranten om vragen zit hem wat Kaya betreft dan ook in het stopzetten van geldstromen richting Israël. “Het is de bedoeling dat op een gegeven moment de genocide en de onderdrukking ophoudt. Door juist die organisaties te isoleren, net zoals we in Zuid-Afrika hebben gedaan ten tijde van de apartheid, is het voor hen minder lang mogelijk om de onderdrukking van Palestijnen en de genocide in Gaza vol te houden.”

Leiden Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×